fbpx
Mestnik
Kronika in policijska poročila

Ilegalni prehodi državne meje v letu 2019 strmo narasli, na PU Novo mesto obravnavali okoli 4.500 primerov

Leto 2019 si bomo zapomnili po mnogih dogodkih, v spominu pa ostajajo tudi množični prebegi tujih državljanov, ki so jih policisti prestregli v obmejnih občinah. Tako je bilo tudi na območju Novega mesta, zato smo na policiji poizvedeli o skupnem številu vseh prebežnikov, ki so jih v letu 2019 obravnavali policisti iz PU Novo mesto.

Policisti so na območju celotne Slovenije v obdobju od 1. januarja 2019 do novembra 2019 obravnavali skupno kar 15.221 ilegalnih prehodov čez mejo, kar je za dobrih 70 % več, kot v istem obdobju predhodnega leta. Najpogosteje so obravnavali državljane Pakistana, ki predstavljajo kar četrtino vseh primerov, ter iz Alžirije in Afganistana. Strmo naraščanje števila ilegalnih prehodov izkazuje tudi trend, ki kaže, da so bile najštevilčnejše migracije v avgustu 2019.

Foto: Policija.si.Foto: Policija.si.

PU Novo mesto je po številu obravnav tovrstnih primerov z 29-imi odstotki na drugem mestu, največ, kar tretjino primerov je obravnavala PU Koper, na tretjem mestu pa je PU Ljubljana.

Foto: Policija.si.

Ob prijemu tujih državljanov mnogi zaprosijo za mednarodno zaščito. Le-teh je bilo 4.734, med njimi je bilo največ državljanov Alžirije. Od lani se je število povečalo za 15,5 odstotkov. Po nastanitvi v azilnih kapacitetah jih večina nadaljuje pot v ciljne države, kamor so namenjeni.

M.K.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih