fbpx
Mestnik
Dogodki Aktualno Novice

Iz novomeške knjižnice sporočajo: »Še vedno smo na razpolago uporabnikom.«

Novomeška knjižnica trenutno deluje po ustaljenem urniku, prav tako tudi krajevne enote in potujoča knjižnica. Izposoja knjig poteka kot običajno, prav tako je možno samostojno pregledovanje in izbiranje gradiva na knjižnih policah.

Omejeno je število hkratnih obiskovalcev knjižnice, saj morajo zagotavljati najmanj 20m2 na obiskovalca. Ob vstopu v knjižnico si je potrebno razkužiti roke in med obiskom nositi zaščitno masko ter vzdrževati medsebojno razdaljo vsaj 1,5 metra. Zaradi razglašene epidemije so odpovedali tudi večino dogodkov v tem mesecu, nekatere pa so izvedli le virtualno brez obiskovalcev.

Izposaja knjig ni upadla, opažajo, da se uporabniki vse bolj poslužujejo spletnih storitev in izposoje e-knjig. Opažajo le, da si izposojajo več izvodov knjig.

Iz knjižnice priporočajo

Bralcem priporočajo predhodno naročanje gradiva preko sistema Cobiss ali po telefonu. Naročeno gradivo pripravijo in ga lahko hitro prevzamejo pri izposojevalnem pultu. Še vedno je možno, da jim naročene knjige na dom dostavi Pošta Slovenije, prebivalcem Mestne občine Novo mesto pa vsak torek in četrtek brezplačno tudi kolesarji Novomeške kolesarske mreže.

Priporočajo tudi uporabo spletnih storitev in e-virov. “Bralce vabimo, da obiščejo spletni portal Biblos in si izposodijo e-knjige, na voljo pa jim je tudi e-knjižnica s spletnimi časopisi in bazami podatkov s številnimi vsebinami. Pogoj za dostopanje do e-knjig in nekaterih e-virov je članstvo v knjižnici in geslo, ki vam ga dodelimo. V primeru, da ste v knjižnico že vpisani, vam geslo lahko dodelimo preko telefona. Če v knjižnico še niste vpisani, se lahko polnoletne fizične osebe vpišejo tudi preko spleta, in sicer s spletnim obrazcem, kamor vnesejo svoje osebne podatke, kot so navedeni v njihovem osebnem dokumentu. Spletni obrazec in navodila za spletni vpis najdejo na spletni strani novomeške knjižnice. Preko spleta je možno tudi podaljšanje članstva v knjižnico in plačilo dolgov,” pravijo iz Knjižnice Mirana Jarca.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih