fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Gospodarstvo Novice

Jabolka so se podražila za 35 %, mleto mešano meso pa za 23 %

Statistični urad Slovenije je objavil podatke o cenah živilskih izdelkov, ki so bile v letu 2020 višje kot v letu prej. Med tistimi, ki smo jih v 2020 uvozili, je bilo vrednostno največ zelenjave in sadja, med tistimi, ki smo jih izvozili, pa mlečnih izdelkov.

Osnovni živilski izdelki so čedalji dražji

Lansko leto so se glede na leto prej najbolj podražila jabolka za 35 % in mleto mešano meso za 23 %. Tudi cene drugih živilskih izdelkov so bile večinoma višje kot v letu 2019.

Vir: SURS

Večja samooskrba

Lansko leto se je v primerjavi z 2019 povečala tudi stopnja samooskrbe pri vseh kmetijskih proizvodih, še najbojl pa pri medu za 23 % in žitih za 14 %. Najvišji stopnji samooskrbe sta bili sicer v letu 2020 doseženi pri jajcih (95-odstotna) in žitih (89-odstotna).

Največ uvozili zelenjave in sadja, izvozili pa mlečnih izdelkov in jajc

Slovenija je med uvoženimi živilskimi izdelki lani vrednostno uvozila največ zelenjave in sadja, za 488 milijonov evrov. Med izvoženimi izdelki pa so bili najbolj vredni mlečni izdelki in jajca, za 250 milijonov evrov. Največ hrane je bilo vrednostno uvožene iz Italije, izvožene pa na Hrvaško.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih