fbpx
Mestnik
Featured Narava & zdravje Starševstvo & otroci

Jeste sezonsko? Knjiga 4 letni časi na krožniku, vas nauči kako

V tem divjem času si marsikdo izmed nas želi, da bi imel več rok, kajne? Tudi Martina Zupanc Lah, ki jo uporabniki Instagrama poznajo pod imenom »Mami hobotnica«. Ko je izbirala ime za svoj blog, je njena ideja izvirala iz tega, da vedno počne več stvari hkrati. In bilo bi priročno, če bi imela toliko rok, kot ima hobotnica lovk, v smehu pove Gorenjka, ki se je zaradi ljubezni preselila na Dolenjsko. Na svojem profilu rada deli nasvete, ki so povezani z materinstvom, vzgojo in prehrano. Mamica, ki je tudi del naše ekipe, je ravno izdala e-knjigo na temo sezonske prehrane in načina uvajanja hrane po metodi BLW. Se sprašujete, kaj to je?

Vsaka mama si za svojega otroka želi le najboljše, včasih so si ženske izmenjevale izkušnje, danes je veliko nasvetov dostopnih v obliki knjig, priročnikov in malo morje jih je tudi na spletu. Ko začutimo prvo brco (če ne še prej), se zakopljemo v literaturo, raziskujemo in se izobražujemo, tudi Martina se je. »Ker je bil sin alergik in zelo občutljiv na različna živila, sem se še bolj poglobila v prehrano. Že med nosečnostjo sem vedela, da kašice niso način, na kakršnega ga želim seznaniti s hrano, raziskovala sem t. i. blw (baby led weaning, kar v slovenščino običajno prevajamo kot hranjenje na otrokovo pobudo) in se nad metodo tako navdušila, da sem kasneje o tem začela pisati blog in deliti svoje izkušnje. Skupaj z blogom sta prišla tudi Facebook in Instagram profil,« pove Martina ali Mami hobotnica.

Uvajanje goste hrane je za mlado mamo poseben dogodek in upa da bo otrok veselo mencal prvo žličko bučke. Marsikakšen dojenček hrano zavrača, potem se pojavljajo dileme, kdaj uvajati gluten, jajca… in uvajanje hrane lahko postane »kompleksno«. In pogosto mame poslušajo očitke, da pri uvajanju hrane preveč zapletajo in da je v časih pred internetom to bilo precej bolj enostavno.

Metoda BLW v praksi.

»Včasih so bile družine večje, mame so imele delo na njivi in enostavno niso imele časa, da bi pripravljale kašice in same hranile otroka. Otroci so jedli, kar so našli oziroma, kar je bilo na mizi. Marsikdo bo rekel, da je blw neka modna muha sodobnih mamic, v resnici pa se vračamo k prvinskim pristopom in zaupamo otrokovim sposobnostim. Ideja, da je hrano dojenčku treba uvajati hitro, izvira iz časa, ko so mame kmalu nehale dojiti (pri dveh, treh mesecih) in so dojenčki dobivali adaptirano mleko ali celo domače živalsko mleko. Nekje pri štirih mesecih se začne faza spalne regresije, in ker ljudje tega ne vejo, mislijo, da je otrok lačen in ga zvečer dodatno nahranijo. Tako so v mleko hitro začeli dodajati procesirana žita. Od tega ima predvsem veliko prehrambena industrija. Od dojenih otrok nimajo profita, zato spodbujajo, da se uvajanje prične čimprej in ponujajo raznorazne kaše, ki pa sploh niso optimalna hrana za dojenčke. Poleg tega dojenček pri štirih mesecih sploh še ni pripravljen na gosto hrano, saj ne sedi niti ob opori in ima še vedno aktiven refleks izplazenja jezička. Starši pa so seveda pod vplivom teh smernic, ki jih v prvi vrsti narekuje prehrambena industrija. Pa nekateri pediatri, ki še vedno radi primerjajo otroke skladno z nekimi tabelami in po mojih izkušnjah jim ni nikoli prav – ali gre prehitro ali prepočasi. Zato je prav, da starši zaupajo sebi, svojim občutkom in seveda otroku,« razmišlja Martina.

Mame, ki uvajajo hrano po načinu blw so dostikrat deležne kakšnih kritik, predsodkov, ki izhajajo predvsem iz neznanja in strahu, meni avtorica e-knjige, ki na nekaj straneh obravnava ta način prehrane.

»Ljudi je strah, da se bodo dojenčki zadavili s kosi hrane, istočasno pa svoje dojenčke hranijo s kašicami v ležečem ali pol-ležečem položaju. V resnici pa je kašica (zlasti, če otrok pri tem ni v pokončnem položaju) enako ali bolj nevarna. Vedno lahko pride do nesreče, zato vsem staršem priporočam, da se udeležijo kakšnega predavanja/delavnice o prvi pomoči za dojenčke (obstajajo tudi spletni programi). To je znanje, za katerega upamo, da ga nikoli ne bomo potrebovali, ga je pa dobro imeti. Pogosto ljudje tudi mislijo, da dojenčki ne morejo jesti, če nimajo zob. Takim priporočam, da dojenčku dajo prst v usta in bodo hitro videli, kako močne dlesni imajo (smeh). Želim si, da bi bilo več ljudi odprtih za znanje in bi bili pripravljeni zaupati otroku in mu omogočiti samostojno hranjenje. S tem poskrbijo za večjo samostojnost, samozavest, boljši razvoj govora, motoričnih spretnosti itd,« našteva Martina.

Martina Zupanc Lah, avtorica knjige o sezonski prehrani.

Narava je poskrbela za vse

Živo rdeče jagode, ki se sredi zime bohotijo na policah trgovcev, marsikoga premamijo. A v naravi, v določenem času, vse raste z razlogom. »Hrana, ki jo jemo poleti (bučke, kumare, paradižnik, lubenica itd.), nas hladi, zato je naše telo pozimi ne potrebuje. In seveda obratno – poleti z razlogom ne jemo buč, tudi grelnih začimb, kot je cimet, ne uporabljamo. Sezonska hrana je cenejša, in ker je pot od njive do krožnika krajša, ohrani več svežine in okusa,« pove Martina, ko iz metode BLW preideva na sezonsko prehranjevanje in narediva uvod v njeno e-knjigo.

Sprva je avtorica želela ponuditi zgolj seznam sadja in zelenjave po mesecih. A izkušnje so ji velevale, da ljudje potrebujejo več.

»In tako je nastala e-knjiga, v kateri so tudi štirje recepti. Po en recept za vsak letni čas. Vsak recept je sezonsko prilagojen, dodatno pa sem še predstavila, kako družinski obrok lahko prilagodimo otrokom različnih starosti, saj si želim prikazati, da lahko dobro in zdravo jemo, tudi če so recepti enostavni, ter da dojenčkom ni potrebno kuhati ločenih obrokov. Poletni in zimski recept sta moja, spomladanskega in jesenskega pa je prispevala Žana Hrastovšek, avtorica polnovredne rastlinske kuharice, ki ustvarja pod imenom Rastline so fine,« na kratko predstavi svoje avtorsko delo.

Knjiga je zaenkrat na voljo samo v e-obliki, morda bo nekoč na voljo tudi v tiskani izdaji, v smehu pove »Mami hobotnica«.

S knjigo bodo bralci pridobili znanje, zakaj določeno hrano jemo v določenem delu leta, vedno bodo imeli pri roki seznam sadja in zelenjave po mesecih, da ob polnih policah v trgovini ne bodo zbegani, kaj je sezonsko in kaj ne. Dobili bodo konkretne napotke za sezonsko prilagoditev prehrane. Starši, ki uvajajo hrano dojenčkom, pa bodo dobili kar nekaj informacij o tem, kako je uvajanje lahko sproščeno in zabavno. V knjigi je tudi nekaj »blw biserčkov«, ki jih boste deležni ob nakupu preko spletne strani www.mamihobotnica.si.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih