fbpx
Mestnik
(Foto: Bodieko.si)
Aktualno Narava & zdravje Novice

Jože Majes: Sedaj je čas za nabiranje met

Letni čas v katerem živimo, je zelo ugoden za vse vrste cvetočih rožic. Torej košaro v roke, primerno se obujmo in oblecimo, upoštevajmo pravila, ki obstajajo za nabiranje zdravilnih rastlin in na delo. Če nimamo primernega botaničnega znanja, prosimo za spremstvo človeka, ki to obvlada. Torej gremo po mete. Že prej pa naredimo načrt, katere mete bomo nabirali, ali samo spoznavali. Na svetu poznamo okoli 600 vrst met. Pri nas jih ločimo okoli 25 vrst. Zapomnimo pa si dvoje pravil. Vse mete so trajnice. Korenine se samodejno širijo pod zemljo horizontalno. V zdravilne namene uporabljamo v glavnem dve vrsti met. Najbolj je poznana poprova meta, ki vsebuje mentol. Latinsko jo imenujemo Mentha Piperita. Druga vrsta, ki jo pri nas uporabljamo v zdravilne namene je črna meta ali Marubia Vulgaris. Prvo veliko gojijo na plantažah. V zdravilstvu jo uporabljamo samo ali v številnih mešanicah predvsem za želodec, prostatnih obolenjih, proti bruhanju, proti vrtoglavici itd. Črno meto uporabljamo v obliki kapljic predvsem za odpravljanje aritmije.

Mete lahko gojimo, ali pa jih nabiramo v naravi

Pri tem pa velja pravilo, da list mete utrgamo in povohamo. Meto, ki smrdi, pustimo pri miru. Predvsem se izogibamo konjski meti (Mentha longifolia po latinsko) ki ima zoprni vonj. Ta meta je klasasta, se pravi, da ima socvetje na vrhu rdečkasto in v obliki klasa. Svoj čas, ko sem vodil ljudi po Kočevskem Rogu, sem ljudem to tudi v živo pokazal. Naleteli smo na rastišče, kjer sta rasli na istem prostoru dve vrsti mete: konjska in užitna vodna meta. Prva je imela neprijeten vonj, druga pa prijetni citronski vonj. Sicer pa po cvetovih ločimo mete. Ene imajo klasasto cvetje, druge pa cvetijo na steblu, ob listih.

Najboljša pijača iz svežih listov met

V našem botaničnem vrtu imamo vse vrste met: omenjeno poprovo meto, kodrasto meto, jabolčno meto, ki ima dlakave liste podobne jabolčnim listom, nazobčano meto, ki vsebuje veliko pepperminta in jo zato industrija na veliko uporablja za izdelavo žvečilnih gumijev in bonbonov, ananasovo meto, ki ima duh in okus po ananasu, koroško meto, plemenito meto, maroško meto, turško meto, vodno meto in verjetno še kakšno. Poznavalci priporočajo, da si pripravimo okusno pijačo predvsem iz svežih rastlin.

Priporočam nazobčano in plemenito meto

Pri tem pa Vam priporočam uporabo dveh vrst met: nazobčana meta vsebuje obilo pepperminta, zaradi česar so jo oboževali že stari Rimljani, in pa plemenito meto, ki ima značilen vonj in je malo rdečkaste barve. Če pa hočete v naravi nabrati zdravilno črno meto, je boste največ našli na suhih travnikih Primorske. Sicer pa imajo mete rajši zemljo, ki vsebuje več vode.

V Maroku čaj v skodelico nalivajo iz višine 1,5 m

Spomnim se še svojih športnih časov, ko sem vodil kolesarsko reprezentanco po Maroku. Ker je to muslimanska država in alkohol ni zaželen, so nam v gorah postregli s čajem. Čaj so pripravili Berberi iz Maroške mete. To je vrsta poprove mete. Poparku so dodali trni sladkor. Morali smo sedeti, nakar so nam nalivali čaj iz višine 1,5 m v skodelice. Verjetno so to počeli zato, da se je čaj ohladil in si nabral še dodatnega kisika. Še danes mi ni popolnoma jasno, zakaj so to počeli. Vem samo to, da je bil čaj zelo okusen. Potem so vsakemu vodji ekip podarili posrebren samovar. Naj povem, da so Berberi ljudstvo v Maroku, ki živi predvsem v gorah. Sicer pa je Maroko država, ki ima puščave, čudovite oaze, visoko gorovje, ki doseže v centralnem Atlasu višino preko štirih tisočakov, puščave in obilo morja.

Torej dragi ljubitelji zdravilnih rastlin. Nabirajte mete in jih uporabljajte same, ali v mešanicah. Pa ne pozabite na meliso in monarde, ki so bližnje sorodnice met. Sprva sem priporočal uporabo svežih rastlin. Naj dodam, da so tudi v posušenem stanju odlične. Le kaj bi pili pozimi.

Jože Majes, Kmetija Plavica

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih