fbpx
Mestnik
Aktualno Izlet

V svet ustvarjanja in doživetij, destilarno in čokoladnico Berryshka

Prepričani smo, da ste že slišali za Destilarno in čokoladnico Berryska. Toda ali ste vedeli, da si v njej lahko na lastne oči ogledate in poučite o nastanku vseh njihovih dobrot in izdelkov, ki jih nudijo? V podjetju namreč organizirajo vodene oglede, na katerih do potankosti predstavijo nastajanje svojih izdelkov od začetka do konca. Kot nalašč za vse, ki si svoj vsakdan želite zapolniti z nekoliko drugačnim in zanimivim izletom ter se obenem tudi malce razvajati. Čokoladnico smo obiskali tudi mi in se na lastne oči prepričali, ali je ogled vreden obiska in po pričakovanjih smo bili nad izletom navdušeni.

KAKO DO TJA?

Destilarna in čokoladnica Berryshka stoji v objemu čiste in neokrnjene narave kočevskega pragozda, natančneje v Obrhu na Dolenjskem. Iz smeri Novega mesta pot do čokoladnice vodi skozi Srebrniče, Potok, Stražo in naprej skozi Sotesko do Obrha pri Dolenjskih Toplicah, do koder boste z osebnim avtomobilom potrebovali približno 25 minut. Izlet si lahko dodatno popestrite in nekoliko podaljšate z ogledom zanimivosti, ki so v bližnji okolici, kot sta na primer pravljični Žužemberški grad, ki velja za enega najslikovitejših in tipičnih srednjeveških trdnjav na Slovenskem, ter ostanke Auespergove železarne na Dvoru, ki je bila v 19. stoletju ena izmed največjih industrijskih obratov na Dolenjskem.

BERRYSHKA NEKOČ…

V naselju Obrh pri Dolenjskih Toplicah že vrsto let uspešno ustvarja Destilarna in čokoladnica Berryshka, ki se ponaša z bogato zgodovino in tradicijo, saj korenine segajo kar 70 let v preteklost, v leto 1950, ko je Gozdno gospodarstvo Novo mesto začelo z dejavnostjo destilacije naravnih eteričnih olj. Lokacija podjetja ni naključna, saj stoji neposredno ob izviru Obrha, iz katerega je moč črpati vodo s konstantno temperaturo 8 °C skozi celo leto, kar destilarni pride še kako prav. Ustanovitev podjetja oz. »tovarne« eteričnih olj, kot so jo nekoč imenovali domačini, so se razveselili mnogi, saj je podjetje kar več desetletij zaposlovalo do 40 oseb, predvsem lokalno prebivalstvo, ki jim je to delo predstavljalo glavni vir zaslužka. S svojimi izdelki je oskrbovala kar nekaj podjetij, zato je veljala za eno izmed pomembnejših podjetij v regiji. Surovine za pridobivanje eteričnih olj so pridobivali iz bližnjih in okoliških gozdov na območju Kočevskega roga, od koder so v največji meri pridobivali brin oz. brinove jagode jelk.

…IN DANES

S tovrstno dejavnostjo pa se ukvarjajo še danes. Poleg pridobivanja eteričnih olj se je podjetje razširilo tudi na druga področja delovanja, kot je izdelava alkoholnih pijač in najrazličnejših čokoladnih izdelkov, ki veljajo za prave umetnine. Kljub temu, da je trenutno v podjetju zaposlenih le 10 oseb, je uspeh podjetja naravnost osupljiv, kar lahko pripišemo uporabi sodobnejše infrastrukture in tehnologije ter predvsem vztrajnosti in viziji lastnikov, g. Jožeta in Sama Kenda, ki sta podjetje odkupila v letu 1990 in prevzela vajeti celotnega poslovanja.

VODENI OGLEDI PO »TOVARNI«

Kot že omenjeno, Berryshka obiskovalcem nudi organizirane vodene oglede poslovanja v njihovem podjetju. Ogleda se lahko udeležijo vsi obiskovalci, ne glede na to, ali so se prej najavili, kar pa ne velja za večje skupine, nad 10 oseb, za katere je zaželena predhodna prijava. Nenajavljeni obiskovalci, to so največkrat družine, pari in mimoidoči turisti, so prijetnega doživetja lahko deležni kadarkoli med vikendom, od petka do nedelje, ter ob praznikih, v terminih ob 15.00, 17.00 in 19.00. Vodeni ogledi so možni tudi med tednom, kadarkoli, a le ob predhodni najavi.

Vendar pozor! Zaradi preventivnih ukrepov trenutno ogledi potekajo le ob sobotah in nedeljah, ob 15.00, 17.00 in 19.00. Predhodno naročanje ni nujno, na ogledu pa je obvezna uporaba zaščitnih mask. Za dodatna vprašanja so vam na voljo na telefonski številki 031 705 438 ali preko elektronske pošte na naslovu info@berryshka.com.

Špela Verbič, kreativna menedžerka v podjetju Berryshka

KAKO POTEKA OGLED?

Vedoželjni in zanimanja polni obiskovalci se sprva zberejo pred vrati kavarne, kjer se po potrebi oblikuje skupine. Ena skupina se odpravi na ogled, ostali pa v tem času počakajo in se ob pogovoru s soudeleženci okrepčajo v kavarni. Brez skrbi, čas ob prijetni družbi in v ambientu čokoladnih in ostalih dobrot mine še kako hitro, marsikdo pa si v tem času privošči tudi nakup dobrot iz trgovinice, ki je urejena v sklopu kavarne. Kljub cenam, ki sprva dajejo občutek, da so izdelki »predragi«, se obiskovalci odločijo za nakup marsikaterega izdelka, če ne zase, pa za namen obdarovanj, še posebej po samem ogledu, na katerem se dodobra poučijo in seznanijo s postopki izdelave vseh umetnin in izdelkov, ki jih nudijo, zaradi česar se tudi izdelki ne zdijo več tako »dragi«, kot prej. Medtem gre ena skupina na ogled, kjer se obiskovalci, kot po labirintu, krožno odpravijo na ogled vseh prostorov, namenjenih različnim postopkov v celotnem procesu izdelave izdelkov.

1. DEL OGLEDA: Izdelava eteričnih olj

Vodniki obiskovalce sprva podučijo o samem postopku destilacije eteričnih olj, kar je pravzaprav njihova prvotna dejavnost, a tega marsikdo niti ne ve, ter si obenem ogledajo surovine in mehanizacijo, s pomočjo katerega opravijo tovrstne procese. Za zanimivost pokažejo tudi napravo, ki ima za sabo že kar 70-letno zgodovino delovanja, in je v uporabi še zdaj. Po eteričnih oljih je opaziti naraščajoče povpraševanje, saj se ljudje vračajo nazaj k naravi, zato tudi v Berryshki verjamejo, da je v tem prihodnost. V podjetju pridobivajo predvsem brinovo eterično olje, ki velja za izredno zdravilno, saj čisti telo, še posebej ugodno pa deluje na črevesje, odpravlja vetrove, lajša težave s ščitnico, zdravi artritis, odpravlja bolečine v sklepih, spodbuja rast las, ščiti pred vnetjem dihal, krepi pljuča in še mnogo drugega. Poleg tega pa pozitivno deluje tudi na prostor, saj ga očisti in napolni s pozitivno energijo.

Ali je veliko povpraševanja po eteričnih oljih? Dir. Samo Kenda: »Vedno več, ljudje se vračajo nazaj k naravi. To je trend. Je pa eterična olja čedalje težje dobiti. Tudi nabiralcev je čedalje manj, nabiranje namreč ni tako enostavno.«

2. DEL OGLEDA: Izdelava alkoholnih pijač

Sledi ogled postopkov izdelave vrhunskih žganih alkoholnih pijač, kot so v zadnjem času zelo priljubljeni London gin, brinjevec, BrinGin in podobno. Posebnost in posebna specialiteta Berryshke, če lahko tako rečemo, je tri leta staran brinjevec, ki ga starajo v novih hrastovih sodih in s katerim se ustvarjalci še posebej radi pohvalijo. Za slednjega je značilna jantarjeva barva in nekoliko drugačen priokus. Sobana, v kateri se sodi nahajajo, je naravnost osupljiva in zanimiva za ogled. Berryshka je znana po izjemni kvaliteti alkoholnih pijač in izjemno prijetnem in lahkotnem občutku ob pitju tovrstnih napitkov, čemur se gre zahvaliti predvsem edinstvenemu postopku izdelave, kjer so šli en korak dlje, kot drugi. Kakšen je postopek, vodniki opišejo in predstavijo tekom ogleda. Razvoj in ponudba alkoholnih pijač gre naprej, v skladu s trendi, saj so v teku že novi projekti, ki bodo kmalu navduševali ljubitelje kvalitetnih žganih pijač. Eden izmed projektov je popolnoma slovenski viski, v celoti izdelan na sedežu podjetja, ki bo tako edini tovrsten v Sloveniji. Poleg slednjega pa so v marcu začeli s trženjem dveh novih vrst gina, ki bosta čudovite modre in rdeče barve.

3. DEL OGLEDA: Čokoladnica

Zadnji del vodenja predstavlja ogled čokoladnice, v kateri se izdelujejo številne čokoladne umetnine. Direktor s smehom na obrazu dodaja, da »v kolikor do takrat obiskovalci niso doživeli »waw« efekta, ga pa sedaj.« Na tej točki so vodniki deležni navdušenja in pritoževanja nad steklom, za katerim je na ogled razstavljenih nešteto različnih vrst čokoladnih umetnin. Tu obiskovalci opazujejo izdelavo pralin in drugih vrst čokoladnih produktov, od začetka do konca. Čokoladnica privablja vse generacije, od mlajših, do starejših, čokoladnih navdušencev resnično ne manjka, zato je ta del ogleda za marsikoga najzanimivejši.

KDO JE ZASLUŽEN ZA ČOKOLADNE KREACIJE?

Glavna ustvarjalka in mojstrica izdelave čokoladnih izdelkov je Zdenka Kenda, sestra g. Sama, ki je s tovrstno dejavnostjo pričela v Idriji, kjer je imela svoj lokal in slaščičarsko delavnico. Leta 2011 pa je padla odločitev, da svoje delo združi z bratovim podjetjem in tako s skupnimi močmi razširijo spekter ponudbe od eteričnih olj in alkoholnih pijač k čokoladnim izdelkom, s čimer so si obenem tudi zagotovili celoletno ponudbo in prodajo. Ostale vrste izdelkov so namreč precej podvržene sezonskim nihanjem, saj brin in ostale naravne surovine iz gozda lahko nabirajo in predelujejo le v določenem obdobju leta, poleg tega tudi sezone občasno niso najboljše, zato je dobro, da imajo v podjetju druge alternative. Od tega leta naprej so ustanovili tudi blagovno znamko Berryshka, ki danes žanje uspehe in pridobiva na mednarodni prepoznavnosti. Poleg Zdenke delo v čokoladnici opravljajo še njen sin in njegova partnerica. Ekipa je majhna, a je toliko večja predanost in užitek ob ustvarjanju.

»HRANA BOGOV« V TISOČ IN ENI OBLIKI

Na vprašanje o številu različnih čokoladnih izdelkov nam čokoladna mojstrica, ga. Zdenka, ni znala odgovoriti, saj naj bi bilo slednjih resnično veliko, toliko, da bi jih bilo težko že prešteti. Poleg tega je poudarila tudi dejstvo, da se kolekcija nenehno spreminja, dopolnjuje in prilagaja željam kupcev. Ponudba tako nikoli ni stalna, ampak vedno lahko naletimo na nekaj novega in to je ena izmed dodanih vrednosti, ki jih Berryshka prinaša, saj ljudje kar hlepimo po novih doživetjih. Izdelava čokoladnih umetnin je popolnoma ročna, kar zagotavlja kvaliteto in unikatnost posameznih izdelkov.

Zdenka Kenda, mojstrica čokolad: »Vrst čokolad je zelo veliko. Stalno dodajamo nove okuse, nova polnila. Veliko delamo na okusih. Potrebno je veliko testiranj.«

POZITIVNI UČINKI ČOKOLADE

Znanstveno dokazano je, da ima čokolada številne koristi za zdravje, med drugim manjše tveganje za možgansko kap in bolezni srca ter, kar je najpomembneje, izboljšuje razpoloženje in sprošča, kar je danes še kako pomembno. Seveda pa moramo paziti, da je ne pojemo preveč, saj v prekomernih količinah pozitivni učinki zbledijo. Najbolj zdrava je čokolada, ki vsebuje vsaj 70 odstotkov kakava ali več. Slednja naj bi bila dobra za srce, cirkulacijo krvi in možgane, koristna pa naj bi bila tudi pri avtizmu, alzheimerjevi bolezni ter staranju nasploh.

Ali se je težko zadržati, da ne jeste čokolade? Janja Gartnar, čokoladna ustvarjalka: Ne, 14 dni delaš tu in ne ješ več čokolad. Se je prenaješ. dir. Samo Kenda: Jaz se je še nikoli nisem prenajedel več, kot za pol ure (smeh).

SLADKI ZAKLJUČEK IZLETA

Vodeni ogled se zaključi z degustacijo v kavarni Berryshka, na kateri vam postrežejo z različnimi vrstami čokolad ter dvema alkoholnima pijačama, med drugim tudi njihov najboljši, premium izdelek, tri leta staran brinjevec, ki ga predstavijo na prav poseben način. Le kakšen? Naj to ostane skrivnost in se prepustite pristnemu doživetju, tako, kot smo se tudi mi.

Degustacija

Kavarna, ki obratuje od leta 2017, je sicer odprta od petka do nedelje ter ob praznikih, od 12.00 do 21.00. Gostje se lahko razvajajo in sprostijo tudi na terasi, ki je v hladnejših mesecih zastekljena in ogrevana s kaminom, v njej pa prav posebni ambient ustvarjajo netipične mizice skupaj s sedežno garnituro, ki doživetje še dodatno popestri. Občasno tu organizirajo tudi dogodke, kot so komični stand-up dogodki, ki se večinoma odvijajo proti koncu leta.

Kot omenjeno pa je v sklopu kavarne organizirana tudi trgovinica z vsemi izdelki, ki jih v podjetju proizvajajo. V kolikor si želite preizkusiti izdelke Berryshka, vendar vam časovno ali kako drugače ne znese, da bi prišli prav do podjetja, se lahko po nakupih odpravite tudi drugam. Svoje izdelke namreč dobavljajo v vse Mercatorjeve trgovine, na Letališče Jožeta Pučnika, v Kalia centre, razne turistične centre in trgovine, nekatere kavarne, hotele in restavracije.

Vabimo vas, da tudi vi spoznate Svet ustvarjanja in se prepustite doživetju, ki vam ga nudi Destilarna in čokoladnica Berryshka.

M.K.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih