fbpx
Mestnik
Loka, poplava
Aktualno Vreme

K nam prihajajo močne padavine in z njimi možne poplave

Poveljnik Civilne zaščite (CZ) Srečko Šestan je ob napovedi obsežnih padavin in možnosti poplav izdal odredbo, s katero je v pripravljenosti celoten sistem CZ po vsej državi, vključno z delom Slovenske vojske. V večjem delu Slovenije od danes zvečer do sobote zjutraj pričakujejo med 50 in 100 litrov dežja na kvadratni meter, krajevno tudi 150 ali celo 200. To so že količine, značilne za celomesečno obdobje. Zato so zaenkrat izdali oranžno vremensko opozorilo pred močnimi padavinami. “Bomo pa seveda zelo pozorni, kaj se dogaja, in po potrebi, kar se nakazuje tudi kot realna možnost, stopnjo opozorila še zaostrili na rdečo,” je dejal.

Kot je ob tem opozoril Janez Polajnar z Arsa, so zaradi padavin v minulih tednih reke trenutno “bogato založene z vodo”. “V vzhodni Sloveniji so na nekaterih rekah pretoki kar tri- do štirikrat večji, kot bi bili običajno v tem letnem času. Vse to bo povzročilo hiter porast vodotokov,” je napovedal.

Naraščanje rek bo silovito, predvsem v noči na petek in deloma v petek pričakujejo tako hudourniške poraste rek predvsem v severni in pa v severovzhodni Sloveniji, v petek čez dan in zlasti v noči na soboto pa v širšem porečju Krke.

“Imamo namreč še nekaj ur časa, vsaj še pol dneva, da se samozaščitno pripravimo oziroma da ljudje, ki živijo ob vodotokih, umaknejo vredne stvari iz garaž, kleti, pritličij v višja nadstropja,” je poudaril. Tudi Neža Kodre z direkcije za vode je prebivalce na zemljiščih ob vodi pozvala, da v naslednjih urah odstranijo tam odložene materiale, kot so bale sena, mehanizacija, drva in podobno.

Hidrološke razmere so bodo začele počasi umirjati v ponedeljek.

STA.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih