fbpx
Mestnik
Aktualno

Kako Novomeščani skrbijo za svoje srce?

Danes obeležujemo svetovni dan srca, ki letos poteka pod geslom S srcem za vsako srce. V društvu za zdravje srca in ožilja poudarjajo pomen zgodnjega odkrivanja srčno žilnih bolezni in vse spodbujajo k razmisleku, kako bi lahko še bolje skrbeli za zdravje svojega srca. Med prebivalci Novega mesta je stopnja bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi 2,4 na 1000 prebivalcev, starih 35 do 74 let, v Sloveniji pa 2,1.

Bolezni srca in ožilja so najpogostejši vzrok invalidnosti in umrljivosti. Zaradi njih življenje vsako leto izgubi 17 milijonov ljudi po svetu. Med srčno-žilne bolezni sodijo možganska kap, srčni infarkt, srčno popuščanje, angina pektoris, arterijska hipertenzija in druge.

KAZALNIKI ZDRAVJA NOVOMEŠČANOV V POVEZAVI Z BOLEZNIMI SRCA:

  • Delež oseb, ki prejemajo zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka, je bil višji od slovenskega povprečja, sladkorno bolezen pa nižji od slovenskega povprečja.
  • Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi je bila 2,4 na 1000 prebivalcev, starih 35 do 74 let, v Sloveniji pa 2,1.

Ne oklevajte predolgo

V Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije poudarjajo pomen zgodnjega odkrivanja srčno-žilnih bolezni. Prav tako je pomembno odkrivanje sladkorne bolezni, saj predstavlja pomemben dejavnik tveganja za razvoj srčno-žilnih bolezni, so pojasnili v sporočilu za javnost.

Osebe s sladkorno boleznijo tipa dva imajo do štirikrat večje tveganje za smrt zaradi kapi ali srčnega napada kot osebe brez sladkorne bolezni. Pomemben dejavnik tveganja je tudi debelost, ki je vse bolj pogosta.

Pričakuje se, da bo v Sloveniji do leta 2025 okvirno 400.000 oseb živelo z debelostjo. “To je 400.000 Slovencev z višjim tveganjem za pojav sladkorne bolezni, srčno žilnih zapletov in nižjo pričakovano življenjsko dobo. Srčno žilna obolenja namreč predstavljajo glavni vzrok smrti oseb z debelostjo,” pojasnjujejo.

Srce je simbol ljubezni in moči, sicer pa neumorna mišična črpalka in najboljši biološki motor, ki v 80 let dolgem življenju ob povprečnem srčnem utripu prečrpa 210.240.000 litrov krvi.

Opozarjajo, da neustrezno obremenjevanje, ateroskleroza, vnetne bolezni, stres in disfunkcija avtonomnega živčnega sistema ogrožajo zdravje srca. Prav tako je za zdravje srca pomembno obvladovanje telesne teže, zato priporočajo telesno vadbo: “Najbolje je vaditi zjutraj, pet do sedemkrat tedensko, v trajanju 30 do 60 minut.”

Spodbujajo tudi k zdravi in uravnoteženi prehrani. “Samo ustrezno telesno zmogljivi in psihično sproščeni bomo zmogli napore, ki jih pred nas postavlja življenje,” poudarjajo.

Dve tretjini odraslih Slovencev ima holesterol

V Združenju kardiologov Slovenije pa ob današnjem dnevu srca opozarjajo na enega od najnevarnejših dejavnikov tveganja za razvoj srčno-žilnih bolezni povišan holesterol. Imata ga dve tretjini odraslih prebivalcev Slovenije. Ker ga ne vidimo in ne boli, se ga pogosto sploh ne zavedamo, dokler ni pozno ali celo prepozno, so poudarili.

Po besedah specialista interne medicine Dragana Kovačića vrednosti holesterola in zdravljenje najmanj zanimajo mlajše odrasle: “Za to skupino bolnikov je značilna mladostna brezskrbnost, ki izhaja iz prepričanja, da odsotnost bolečine pomeni tudi odsotnost bolezni oziroma odsotnost nevarnosti za njen razvoj.”

Ob tem v združenju navajajo, da je vrednost holesterola, če je ta ustrezna, treba preveriti vsakih pet let, sicer pa pogosteje, o čemer se posameznik dogovori z družinskim zdravnikom.

STA./M.L.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih