fbpx
Mestnik
Slovenija, Novo Mesto, 12.10.2009, 12. Oktober 2009Baraka in pocitniska prikolica stojita v romskem naselju Zabjek.Foto: Bor Slana/ Bobo
Aktualno

Premiki pri reševanju romske problematike

Državni sekretarki v kabinetu predsednika vlade Kaja Širok in Nataša Sax sta sprejeli predstavnike Sveta romske skupnosti Slovenije. Ker se vlada zaveda resnosti ključnih izzivov romske skupnosti v Sloveniji, se bo njihovega reševanja lotila sistemsko in medresorsko, so sporočili z vlade.

Vlada je tako že pospešila postopek ustanovitve nove medresorske delovne skupine za obravnavo romske problematike, ki jo bo vodil državni sekretar iz kabineta premierja Anton Grizold. Prav tako bo vlada predstavnike romske skupnosti upoštevala in vključevala pri oblikovanju ukrepov za izboljšanje njihovega položaja, so zapisali v sporočilu za javnost.

Po oceni predsednika Sveta romske skupnosti Jožeka Horvata Muca ključni izzivi ostajajo na področju izobraževanja romskih otrok zlasti z jugovzhodnega dela države, kjer le malo otrok zaključi osnovno šolo.

Po besedah sogovornikov so potrebni novi prijemi in programi, ki bi romske otroke zadržali v izobraževalnem procesu in jih učinkoviteje vključili že na ravni predšolskega izobraževanja. Prav tako je treba aktivneje pristopiti k socialni integraciji Romov, aktivnemu zaposlovanju in reševanju bivalnih razmer v romskih naseljih brez vode in elektrike.

Vlada zagovarja odprto, vključujočo družbo enakih možnosti in izvaja reden dialog z različnimi družbenimi skupinami, so še dodali.

STA.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih