fbpx
Mestnik
Novice Narava & zdravje

Kako rešujemo težave, ki jih prinaša pomlad

Pred nami je mesec marec, ki je po tradiciji zelo muhast mesec. Tem spremembam smo priča tudi mi. Kajti naše telo je za te spremembe zelo občutljivo. Počasi nam zmanjkuje hrane, ki je mastna in polna beljakovin, po drugi strani pa nam pogled uhaja na travnike in njive, če je regrat že primeren za nabiranje. Brsti na drevju so napeti in komaj čakajo, da jim bo sonce dalo dovolj moči, da bodo pognali v liste. Spomnimo se nasvetov našega patra Simona Ašiča, ki nam je svetoval in nas obenem svaril pred spomladanskimi spremembami. Ko začnejo drevesa zeleniti moramo začeti z čistilnimi kurami- čaji, da telo očistimo strupov, ki smo si jih nabrali preko zime. Piti moramo liter čistilnega čaj , ki ga je on imenoval KRRT, mi pa ga imenujemo MLADOST. Tak čaj moramo piti vsaj tri mesece. Zraven pa je še pripomnil, da nas bo ta čaj varoval, da ne bomo odšli prehitro v krtovo deželo. Od Ašičevih časov, so se stvari zelo spremenile. Raznolika prehrana, nam je na voljo v vseh letnih časih, ni več lakote, pasti pa se skrivajo v pripravljeni hrani, ki je polna konzervansov, ostankov antibiotikov, umetnih barvil in pospeševalcev okusov. Reklamna industrija je zelo močna in kateri mladostnik se lahko upre raznim burgerjem, oziroma hitro pripravljeni hrani. Torej je v tem času zelo priporočljiva pomladna dieta. To so vedeli že naši predniki, ki so po mastnem pustu priporočali pepelnično sredo.

V tem času pa smo pod močnimi napadi raznih virusov in bakterij, sem ki povzročajo pred prehladna obolenja. Predvsem so jim izpostavljeni otroci in starostniki. S preventivo se da v tem času kar precej narediti. Že prej omenjena zdrava prehrana, dovolj letom primernega gibanja, izogibanje skupinam obolelih ljudi in krepitev imunskega sistema nas bodo v precejšnji meri varovala pred pomladnimi tegobami. Ljudem, ki jih pestijo depresije priporočam uporabo adaptogenov, ki so prisotni v korenini rožnega korena ( Rhodeje ). Pri nas je prisoten v Jožefovi pasti. Znani imuno stimulanti pa so ameriški slamnik in zdravilne gobe. Praviloma se dobi ameriški slamnik v obliki tinktur, medtem ko ga pri nas pripravljamo z rastlinskim glicerolom in je kot tak primeren tudi za otroke in ljudi, ki iz različnih vzrokov ne smejo ali ne želijo uporabljati pripravke, ki so narejeni na osnovi alkohola.

Znano je, da pričnemo z uživanjem imuno stimulantov, ko nas napade bolezen. To velja predvsem za ameriški slamnik. Če pa nas kljub temu napade prehladno obolenje, ni treba takoj poseči po antibiotiku. Glede na to ali imamo vnete bronhije, posežemo po bronhialnem čaju in primernemu sirupu. Če imamo tako imenovani cmok v grlu pijemo čaj, ki vsebuje saponinske droge. Če nam teče iz nosa pijemo čaj , ki mu mi ljubkovalno rečemo prehladnik. Če pa staknemo gripo si vzamemo najmanj 5 dni časa, preležimo in pijemo čaj za gripozna obolenja. Gripe nikakor ne smemo zdraviti stoje, ker lahko sledi nevarna pljučnica, ki ji botruje hud kašelj. Če staknemo pljučnico, pijemo čaj za sanacijo pljuč obenem pa si pripravimo pripravek (sirup) iz belega medu in zmletih čebul. Bolj podrobne recepte najdete v moji knjigi ZDRAVNIK ZDRAVI NARAVA OZDRAVI. Skratka, večino teh raspiratorih obolenj si lahko ozdravimo sami. Če pa so težave hude in se v določenem času ne odpravijo pa obiščemo zdravnika. Če pa rabite nasvet nas le pokličite. Kajti nasveti so pri nas vedno brezplačni.

Jože Majes, kmetija Plavica

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih