fbpx
Mestnik
Novice Narava & zdravje

Kako se rešiti težav z išiasom, vnetim podlopatičnim živcem in spondolitisom

Zgoraj naštete težave pestijo tako mlade, kot malo starejše. Pa se malo posvetimo vnetju podlopatičnega živca. Temu vnetju so včasih rekli HEKSEN ŠUS. Če to prevedemo iz popačene nemščine bi rekli čarovniški strel. To vnetje prizadene lahko tako mlade, kot stare. Mene je to doletelo, ko sem na hladnem podstrešju pozimi nabijal deske. Dobil sem vnetje podlopatičnega živca. Ker pa imamo pri nas v kmečki sobi veliko kmečko peč s konkavnimi pečnicami, sem si hrbet drgnil ob pečnice. In glej ga zlomka, bolečine so se umirile. Ta rešitev mi je dala idejo, da se to vnetje uspešno pozdravi s terapijo, ki sem jo pozneje začel uporabljati kot masažo z vročimi kamni. Prva pacientka je bila hčerka Vesna, ki je morala peljati hčerko na telovadni nastop v Koper. Zaradi vnetega živca je obležala v postelji. Poklicala me je na pomoč in po 20-minutni terapiji z vročimi kamni in oljem šentjanževke je vstala in peljala hčerko na morje.

Ta terapija se je pokazala za uspešno tudi pri vnetem živcu v križu. Terapija traja do 30 minut, priporočam pa, da se izvaja enkrat dnevno, 15 dni zapored. Za trenutno odpravo bolečin priporočamo tudi vtiranje gabezove tinkture, ki pa ne sme trajati dlje od 15-ih dni, nakar priporočam 3-mesečno karenco, zaradi piriolizidinskih alkaloidov, ki jih vsebuje gabez. Ta terapija je uspešna tudi pri bolnikih, ki jih pesti ankilizirajoči spondolitis. Pri spondolitisu pride do dobesednega sesedanja hrbtenice in pacient se čez določen čas ne more več pripogibati. Pri tem odlično pomaga utiranje olja šentjanževke, ki vsebuje hypericin. Ta glikozid se hitreje vpije v tkivo, če ga vtiramo z vročimi kamni.

Predvsem pri vnetem živcu v križu pa priporočam postopek, ki mu pravim NASVET STARE NUNE. Pacienta je treba posaditi v manjšo kad (banjico za kopanje malo starejših dojenčkov) in ga obložiti z ostankom žganjekuhe, ki pa mora biti tako vroča, da pacienta ne popeče. Ko je enkrat v banjici, ga čim bolj toplotno izoliramo. V tem ostanku naj sedi vsaj dve uri. In kot je rekla meni ga. Nuna, naj ta čas prebira ali knjigo Sv. Genovefa ali pa Sv. Pismo.

Ker je operacija ukleščenega živca predvsem pri starejših ljudeh tvegana, priporočam še sledečo terapijo. Bolnik naj se čim bolj pregreje na kmečki peči ali na keramičnem počivalniku ob peči. Potem naj vstane in se potrudi, da čim dlje hodi okoli mize tako, da se z rokami opira nanjo. Trud bo sigurno poplačan. Vztrajnost in želja po ozdravitvi včasih prineseta neverjetne rezultate.

Za zgoraj navedene težave pomagajo večdnevne kopeli v senenem drobirju ali mladi požeti ovseni slami. Kopati se je potrebno v kadi pri 35° C vsaj 20 minut. Po kopanju se ni treba nič obrisati in takoj je treba leči v posteljo. Ljudje mi znajo povedati, da pomaga tudi, če ležimo na posušeni orlovi praproti.

Jože Majes, kmetija Plavica

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih