fbpx
Mestnik
Aktualno Zanimivosti & Zabava

Kako v enem letu privarčevati 1459 evrov?

 Varčevanje. Tema, ki vedno sproži odziv. V času, ko se vse draži je varčevanje postalo umetnost. Pa vendarle smo zbrali nekaj nasvetov, kako vsaj malo privarčevati. Saj veste, kaj pravijo: Kamen na kamen palača, evro na evro …

Vsak, ki se loti varčevanja naj za začetek naredi temeljito analizo mesečnih stroškov, svetujejo strokovnjaki. Zapišite vse, od najemnine, kredita do drobnarij, ki jih morda spregledate. Določite, koliko želite nameniti vsaki kategoriji in se držite svojega načrta. Aplikacije za sledenje proračuna so lahko odlično orodje.

Namesto, da naključno porabljate denar za hrano, določite mesečni proračun za nakup živil in se ga držite. Prihranili boste, ker boste bolj zavestno izbirali izdelke. V trgovino ne hodite kot v shrambo. Če boste v trgovino odšli po liter mleka, boste iz trgovine zagotovo prinesli še kaj.

Bodite pozorni na akcije, popuste in ugodnosti. Pred nakupom preverite spletne strani, aplikacije ali programe zvestobe trgovin. Mnogi ponudniki ponujajo popuste za zveste stranke. Če nameravate kupiti elektronsko napravo, počakajte na sezonske popuste ali akcije “črnega petka” (tega ste sicer že zamudili). Prihranek je lahko tako večkratnik vašega mesečnega prihranka.

Že nekaj časa poslušamo o zvišanju cen elektrike. No, zvišanje cen tudi občutimo. In v večini gospodinjstev so se vsaj malo prilagodili višjim cenam elektrike. Majhni posegi lahko prinesejo nekaj prihrankov pri računih za elektriko in ogrevanje. Zamenjajte žarnice z varčnimi LED žarnicami, redno čistite filtre na gretju in klimatskih napravah, in izogibajte se nepotrebnemu ogrevanju ali hlajenju prostora. Z zmanjšanjem temperature v stanovanju za le nekaj stopinj lahko opazno zmanjšate stroške ogrevanja.

Naj vas ne premamijo kartice

Kreditne kartice so marsikdaj dobrodošla ali nujna rešitev. Če uporabljate kreditne kartice, jih uporabljajte pametno. Izogibajte se visokim obrestim tako, da porabljate le toliko, kolikor si dejansko lahko privoščite odplačati. Če kupujete na obroke, preverite možnosti brezobrestnega odplačevanja, ki jih ponujajo nekatere trgovine. Kreditne kartice znajo rešiti zagato, kot je recimo nenadoma pokvarjen pralni stroj. A dobro je, da skozi leto načrtujemo nujni sklad, ki nam bo v pomoč v primeru takšnih nepričakovanih stroškov.

Bi radi privarčevali? Preverite in ocenite vse naročnine, ki jih imate. Ste naročeni na razne spletne storitve, aplikacije, dodatne televizijske programe, ki jih sploh ne spremljate – razmislite, če je smiselno. Če obstajajo storitve, ki jih ne uporabljate redno, jih prekličite.

365 dni za 671,61 evra prihrankov

Eden od najlažjih načinov varčevanja, ki ne zahteva pretiranega odpovedovanja je načrt varčevanja, ki traja vseh 365 dni. Z (relativno) majhnimi zneski boste nekaj vendarle privarčevali.

Začnemo z enim centom, vsak dan pa znesek povečamo za en cent. Zadnji dan leta bomo tako v hranilnik pritaknili še zadnjih 3,65 evra. Na koncu leta bomo na tak način privarčevali 671,61 evra. Izziva se lahko lotimo tudi v obratni smeri in začnemo z najvišjim zneskom – 3,65 evra, nato pa vsak dan zmanjšujemo znesek za en cent.

Tako bomo januarja v hranilnik prispevali več kot sto evrov, nato se bo znesek vsak mesec zmanjševal, v decembru bomo tako na stran dali le nekaj manj kot pet evrov.

Tedensko varčevanje, ki bo prineslo 1459 evrov

Recimo, da je ponedeljek. V hranilnik dajte en evro, v torek dva, v sredo tri … v nedeljo sedem evrov.

Nato začnite nov teden znova z enim evrom in tako nadaljujte vse leto. S tem sistemom boste v enem tednu privarčevali 28 evrov, v enem mesecu pa okoli 112 evrov. Na koncu leta pa se bo nabralo kar 1459 evrov. To pa ni zanemarljiv znesek, kajne?

Podoben znesek lahko privarčujete tudi po sistemu, kjer zneske dajete na stran tedensko. Vsak teden pa znesek povečate za en evro. Začnete torej z enim evrom prvi teden, dvema evroma drugi teden in končate z 52 evri zadnji teden. Oziroma vrstni red obrnete in začnete z 52 evri ter zaključite z enim evrom na teden. Po takšnem sistemu boste v enem mesecu na stran dali največ približno 250 evrov, najmanj pa 10 evrov. Zneske lahko poljubno premešate in jih razporedite glede na vaše siceršnje mesečne odlive, svetuje portal Cekin.si.

Če je ena od vaših novoletnih zaobljub varčevanje, poskusite z enim od napisanih predlogov. Če vam ne uspe, se tolažite z rekom, da denar mora krožiti.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih