fbpx
Mestnik
Dogodki Aktualno Kultura Novice

Kantavtorica SANDRA ERPE z novim albumom SAMOTE (spre)govori o samotah in njenih različicah

Kantavtorica in pesnica Sandra Erpe na novi plošči Samote raziskuje, kaj lahko glasba doda besedi in kaj se zgodi, če besedi odvzamemo glasbo. Štirinajst pesmi – sedem prebranih in sedem uglasbenih – nam naslika različne odtenke oddaljenosti med ljudmi: samoto, osamljenost, samost.

Sandra Erpe je magistrica primerjalne književnosti in študentka doktorskega študija Humanistike in družboslovja na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Objavljala je v najrazličnejših literarnih revijah. Med svoje vidnejše nagrade prišteva zlato kanto, ki jo je novembra 2018 prejela na festivalu Kantfest. Leta 2016 je bila nominirana za zlato piščal, in sicer v kategoriji novinka. Zadnji večji projekt, pri katerem je sodelovala, je bil projekt RTV Slovenija Imamo novo glasbo, ko je leta 2017 izdala ploščo Sinonim za mojo mladost, sledili sta pesniška zbirka Prtljaga (2018) in biografija Amy Winehouse (2019).

Sedem skladb in sedem recitacij

Njena pomaračno sočna uglasbljena poezija se na še toplem nosilcu zvoka prepleta s sedmimi recitiranimi pesnitvami. Od neba, ki ga je potrebno previdno prežvečiti, parkirnih mest »pred blokom u Lublan« do opojnega španskega bezga se »Samote« berejo kot dnevnik čuječega dekleta in poslušajo kot izpoved nekoga, ki šteje mnogo več let, kot ji v resnici pritiče.

Žanrsko se projekt umešča med kantavtorsko in uglasbeno poezijo s primesmi jazza in šansona, predvsem pa gre za (osebno) pripoved. Glasba, besedila in poezija so delo Sandre Erpe, medtem ko so za aranžmaje družno poskrbeli vsi glasbeniki zasedbe in gostujoči glasbeniki, in sicer Jan Peteh, Andrej Marinčič, Sašo Piskar, Jure Tori in Miro Tomšič.

Zasedba in podatki o avtorstvu

Sandra Erpe – besedila, glasba, vokal, kitara, klavir
Jan Peteh – akustična kitara
Andrej Marinčič – klavir
Sašo Piskar – kontrabas
Jure Tori – harmonika
Miro Tomšič – bobni, tolkala
Aranžmaji –  Sandra Erpe, Jan Peteh, Sašo Piskar, Andrej Marinčič, Jure Tori, Miro Tomšič, Nejc Podobnik
Mix in mastering –  Igor Ilić
Posneto v studiu Metro, Ljubljana

Grafično oblikovanje albuma – Nia Gom

Anja Pavlin

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih