fbpx
Mestnik
Nuška Čakš Jager, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ.
Aktualno Narava & zdravje Novice

Karantene po novem 7-dnevne, znane so tudi izjeme!

Kot je na novinarski konferenci o aktualnem stanju okužb s Covidom 19 dejala Nuška Čakš Jager, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ, bodo od ponedeljka dalje karantene določene za 7 dni in ne več za 10 dni, kot je veljalo od začetka epidemije.

Opozorila je še na razliko med karanteno in izolacijo, in sicer, bolna oseba oziroma oseba, ki je pozitivna na PCR testu za covid 19, gre v izolacijo, medtem ko gre v karanteno oseba, ki je bila v visokorizičnem stiku z bolno osebo.

Nova »definicija« izjem

Do sedaj je veljalo, da med izjeme, ki ne rabijo v karanteno kljub visokorizičnemu stiku spadajo polno cepljeni, ki so prejeli tudi poživitveni odmerek, od ponedeljka naprej pa bodo skrajšane karantene oproščeni vsi, ki so bodisi polno cepljeni bodisi prebolevniki.

Kako je v bolnišnicah?

Trenutno se v slovenskih bolnišnicah zdravi 547 oseb, od katerih je 155 na intenzivni negi. Najmlajši bolnik je star 22 let, najmlajši bolnik na intenzivni negi pa 21 let. Umrlo je devet covidnih bolnikov.

N.Š.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih