fbpx
Mestnik
Aktualno Društva Kultura Zanimivosti & Zabava

Danes otvoritev razstave Onstran svetlobe

V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto bo ob svetovnem dnevu brajeve pisave in 140. obletnici rojstva Minke Skaberne na ogled razstava slik in fotografij slepih in slabovidnih avtorjev z naslovom Onstran svetlobe.

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto skupaj z Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije vabi na ogled gostujoče razstave slik in fotografij z naslovom Onstran svetlobe, na kateri sodeluje 20 slepih in slabovidnih avtoric in avtorjev iz različnih krajev Slovenije. Razstava je nastala ob stoletnici ustanovitve Podpornega društva slepih, ki je bilo kot prvo slovensko invalidsko društvo ustanovljeno 7. novembra 1920.

Z razstavo bodo v novomeški knjižnici obeležili dogodka v januarju, pomembna za bralno pismenost slepih in slabovidnih. Prvi je svetovni dan brajeve pisave, pisave za slepe, ki jo sestavljajo različne kombinacije pik. 4. januarja 1809 se je namreč rodil avtor brajice Louis Braille, zato je Generalna skupščina združenih narodov s sprejetjem resolucije Svetovne zveze slepih razglasila 4. januar kot svetovni dan brajeve pisave. Danes mineva 140 let od rojstva slovenske učiteljice in profesorice Minke Skaberne, ki je velik del življenja posvetila skrbi za slepe. Kot prva pri nas je organizirala prepisovanje številnih knjig v brajico in na ta način omogočila ustanovitev prve in edine slovenske knjižnice za slepe in slabovidne, ki deluje še danes in se po njej tudi imenuje.

Hkrati je namen razstave predstaviti širši javnosti ustvarjalnost slepih in slabovidnih ter spodbujati empatijo videčih do naših slepih in slabovidnih sodržavljanov.

Razstava bo v razstavnem prostoru novomeške knjižnice na ogled z današnjim dnem, ko bodo ob 18. uri s predstavniki Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije simbolično odprli razstavo. Razstava bo na ogled do konca meseca.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih