fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice

Kateri otroci gredo lahko v ponedeljek v vrtec?

Danes smo se zbudili v turbulentno jutro. Zakaj? Spletna stran gov.si je včeraj (28.01.2021) objavila obvestilo, da sledi sprememba odloka glede varstva in šolanja. V obvestilu se govori o spremembi odloka, dobili pa smo popolnoma nov odlok.

Vendar je praksa veliko bolj zapletena, o čemer so se že razvile debate na Facebooku. Kje je težava? Vrtci so na svojih spletnih straneh že včeraj objavili okrožnice, ki so jih prejeli s strani Ministrstva, iz katerih izhaja, da bo kmalu na dan pokukal odlok, ki bo določal zelo drugačne pogoje za vstop v vrtec, že z naslednjim tednom. Starši so še danes zjutraj v velikem precepu, kaj lahko pričakujejo. Za vas smo preverili uradne objave.

Danes je »Odlok« že objavljen v Uradnem listu RS1 (v nadaljevanju UL). Iz objavljenega odloka izhaja, da ne gre za spremembe in dopolnitve, temveč za nov novcat odlok. Tiče se črnih regij in spreminja oz. kar črta določbo, ki je županom dovoljevala odreditev sklepa oz. lastno presojo glede nujnega varstva (torej stavek: »katerih starši so zaposleni in varstva ne morejo zagotoviti na drug način, če tako odloči župan občine na območju katere vrtec izvaja dejavnost…«).

Zdaj je člen zaprtega tipa, točno našteva primere, kdaj gre otrok lahko v vrtec koristiti nujno varstvo, oz. ne dopušča interpretacije. Jasno je zapisano, da je nujno varstvo dovoljeno zgolj za določene panoge in nobenega drugega. Župani pri tem več nimajo besede. Novi člen določa: »Nujno varstvo se izvede za otroke in učence, katerih oba starša ali eden od staršev, ki je samohranilec, sta zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture, določenih v 4. členu Zakona o kritični infrastrukturi (Uradni list RS, št. 75/17), v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, zavodih s področja socialne varnosti, v Slovenski vojski in Policiji. Zaposlitev se ugotavlja na podlagi potrdila delodajalca

Bistvena sprememba glede varstva v vrtcu je torej, da je varstvo zagotovljeno zgolj omejenemu krogu otrok – tistih, katerih OBA starša sta zaposlena v določenih sektorjih (razen, če gre za starša samohranilca, potem je pogoj veljaven zanj). Župani širšega varstva več ne morejo odobriti. Vrtci so se zato znašli v situaciji, ko morajo starše zelo hitro obvestiti, da s ponedeljkom potrebujejo varstvo svojih otrok, saj varstva več ne smejo nuditi. Situacija se torej za marsikaterega starša zelo hitro spremeni, že danes morajo ob koncu varstva pobrati vse stvari iz garderobe in organizirati delo/varstvo za v ponedeljek.

Vprašanje, ki se poraja, je kako bodo delavci za določen čas (pa tudi seveda ostali) sploh obdržali službe in svoj življenjski stil, z zmanjšanimi prihodki? Kako bodo podjetja ohranila promet? Nekateri so se ta teden vrnili v službe, pa bodo morali s ponedeljkom delovna mesta že zapustiti. Drugi morajo pohiteti in še danes pridobiti potrdila delodajalca, v kolikor sta oba starša zaposlena v »pravilnih« oz. kritičnih panogah.

Pravica do dela je sicer veljavna in zapisana v konvencijah in ustavah, pa posluha zanjo ravno ni. Nekaterim delavcem, je delo onemogočeno že več mesecev. Vsi razumemo, da moramo malo potrpeti, razumemo delodajalce – nekateri so vrata že zaprli, mnogi se komaj še držijo in delavce – ki svoje službe obožujejo, pa jih ne morejo opravljati. Izgleda kot, da se vlada ne zaveda, da je doma najlepše, vendar življenje človeka sestavljajo socialni dejavniki, družba, služba, družina, hobiji. Preveč enega ali drugega ni koristno.

https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2021-01-0233/odlok-o-zacasni-prepovedi-zbiranja-ljudi-v-zavodih-s-podrocja-vzgoje-in-izobrazevanja-ter-univerzah-in-samostojnih-visokosolskih-zavodih?h=o%20za%C4%8Dasni%20prepovedi%20zbiranja%20ljudi%20v%20zavodih%20s%20podro%C4%8Dja%20vzgoje%20in%20izobra%C5%BEevanja

Želimo vam, da se čimprej vrnete v običajne tirnice, držite se predpisanih ukrepov in razdalje, ter skušajte v celotni situaciji najti čim več dobrega zase in za svojo družino. Drugega nam ne preostane, svetovni modreci pa pravijo: Nobena stvar ni večna.

Irma Samantha Knez, mag.prava, Poravnava d.o.o.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih