fbpx
Mestnik
FOTO: Unsplash.
Aktualno Gospodarstvo

Kje mladi iz Novega mesta lahko dobijo delo?

Pred vrati so počitnice in marsikdo že ve, kaj bo počel med počitnicami. Nekateri bodo poleg sproščenih dni imeli tudi nekaj obvez. Govorimo o tistih, ki so se odločili za počitniško delo. Preko študentskega servisa lahko mladostniki začnejo delati, ko zaključijo osnovno šolo in dopolnijo 15 let, izpolnjena pa morata biti oba pogoja. Za kakšna dela lahko mladi poprimejo v naših koncih, kakšno pomoč iščejo podjetja?

Mladi z delom preko napotnice dobijo vsaj približen vpogled v to, kakšen sistem jih čaka po zaključku šolanja. Nekateri lahko poiščejo počitniško delo v svoji branži. Raziskava e-Študentskega servisa kaže, da se po zaključku šolanja 64 odstotkov mladih zaposli pri delodajalcu, kjer je prej že opravljal študentsko delo. Spet drugim je važno, da hitro pridejo do nekaj evrov. Iz raziskave je tudi razvidno, da si 40 odstotkov mladih težje privošči šolanje, če ne dela.

FOTO: Unsplash.

Od minimalne urne postavke do 10 evrov neto na uro

Največ dela nudijo trgovci, bencinski servisi. Delodajalci iščejo pomoč v strežbi in pri raznašanju pošiljk. Mladi iz Novega mesta lahko delo dobijo tudi v skladiščih. Potrebujejo tudi pomoč za delo v računovodstvu in za novinarska dela. Iščejo maserje, negovalce, delavce na recepciji.

Po pregledu razpisanih del na različnih portalih je razvidno, da v Novem mestu na uro lahko zaslužijo nekje med 5,21 evrov do okoli 10 evrov neto.

Minimalna urna postavka sicer znaša 5,21 evrov neto, v povprečju pa mladi v Sloveniji zaslužijo  6,17 evra neto.

Približno 100.000 mladih na leto opravi vsaj eno uro na teden, v povprečju pa preko študentskega servisa delajo 9 ur na teden.

Povprečno nakazilo, po podatkih e-Študentskega servisa, znaša 190 evrov na mesec. Ker je študentsko delo danes veliko bolj urejeno kot pred leti, s tem delom mladi  pridobijo dva in pol meseca pokojninske dobe na leto.

FOTO: Unsplash.

Ponudba del za mlade je več ali manj podobna. Če mlade zanima delo tudi izven naše občine, jih čakajo tudi bolj »nenavadne« ponudbe. Recimo kovanje kovancev, cepljenje kokoši in celo vrtenje kolesa sreče.  

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih