fbpx
Mestnik
Aktualno Kulinarika Narava & zdravje Novice Zanimivosti & Zabava

Kje v Novem mestu in okolici lahko jemo dobro vegansko hrano?

Veganstvo je več kot le prehrana, je filozofija in življenjski slog, ki skuša izključiti vse oblike izkoriščanja in preganjanja živali zaradi hrane, oblačil ali kakršnih koli drugih namenov. Tudi pri nas je veganov vse več, še več pa je ljudi, ki se prehranjujejo rastlinsko in alergikov, ki ne smejo uživati mleka, mlečnih izdelkov in jajc. Obiskali smo restavracije v Novem mestu in okolici ter se pozanimali, kje je možno dobiti veganski, rastlinski, alergikom prilagojen obrok.

Iskali smo restavracije, kjer pripravijo obrok brez mesa, mleka, mlečnih izdelkov, jajc in drugih živalskih proizvodov.

Vegansko pico z veganskim sirom, mariniranimi bučkami, polsušenim paradižnikom, artičokami in rukolo vam bodo postregli v piceriji Kralj Matjaž v nakupovalnem središču Supernova – Qlandia in v centru Novega mesta na Glavnem trgu. Izberete lahko tudi druge pice iz ponudbe, na katerih vam po dogovoru sir zamenjajo z vegansko različico.

FOTO: Veganska pica kot jo pripravijo pri Kralju Matjažu.

Pici podobno italijansko specialiteto pinso boste dobili tudi v baru Under the moonlight, kjer jo obložijo z veganskim sirom, pečenimi bučkami, češnjevim paradižnikom, rukolo in avokadom. V ponudbi imajo tudi vegi burger s krompirčkom. Njihov polpet je pripravljen iz cvetače in sira, pripravijo pa ga tudi v veganski različici.

Ste vegan? Imamo pasulj in ribe

Na vprašanje, ali se pri vas dobi kaj veganskega, le redko dobimo suverene odgovore. Da je veganstvo premalo poznano med kuharji in natakarji, opazimo, ko nam ponudijo pasulj s klobaso in ribe na žaru.

V nadaljevanju bomo omenili restavracije, kjer veganska ponudba sicer ni na meniju, so pa pripravljeni pripraviti prilagojene jedi.

Gostilnica Barba – Mineštra in pirina ričota sicer nista na meniju, sta pa veganski in večkrat del dnevne ponudbe. Prilagodijo lahko tudi solate, rižote in testenine.

Gostilnica Don Bobi – Po dogovoru pripravijo riž in zelenjavo na žaru (zagotavljajo, da jo pripravijo na ločenem žaru, brez stika z mesom).

Gostilna Štefan – Po predhodnem dogovoru (predvsem za skupine) pripravijo juhe, lazanje, zelenjavo z žara.

Gostilna Mrak – Pripravijo vam jurčke na žaru, ajdovo kašo z jurčki, drugo zelenjavo.

Gostilna Čefidelj – Prilagodijo vam solatne krožnike, ponudijo lahko tudi sojine polpete.

Bistro Marof – Po dogovoru pripravijo testenine ali rižoto.

Restavracija Dolenj´c – Po predhodnem naročilu pripravijo jedi po dogovoru, za dnevne malice pa ponujajo riževe rezance z zelenjavo in sojine polpete.

Okrepčevalnica Prepih – Pripravijo vam kuhano ali žar zelenjavo ter sojine polpete.

Gostilna na letališču – Po dogovoru prilagodijo jedi iz ponudbe.

Gostilna Pri Mari, Straža – Ponudijo vam krompir ali riž z zelenjavo.

Gostilna Šentpeter, Otočec – Pripravijo vam zelenjavo na različne načine, trenutno imajo v ponudbi šparglje, ki jih za vegane pripravijo na žaru.

Nekoliko več posluha za vegane imajo v Gostišču Loka, kjer imajo na meniju pad thai s tofujem, ostalo ponudbo pa po dogovoru primerno prilagodijo. Občasno imajo v ponudbi tudi presne torte.

Če si zaželite jesti na nekoliko višjem nivoju, pa vas bodo prijazno sprejeli v:

Hiši Fink, kjer pripravljajo veganske juhe, koruzne testenine z omakami in sojine polpete ter sezonsko prilagojene jedi.

V Situli, kjer ponudbo sezonsko prilagodijo. Trenutno imajo na jedilniku čemaževo juho, bučkino tortico za predjed, pečenko iz oreščkov za glavno jed, pripravijo pa tudi vegansko sladico.

Za vegane se potrudijo tudi v Oštariji Herbelier v Dolenjskih Toplicah, kjer imajo vedno pripravljen veganski meni.

FOTO: Za sladico v Oštariji Herbelier v Dolenjskih Toplicah med drugim postrežejo ribezov sorbet z limonsko travo.

Kot smo opazili med obiskom novomeških restavracij posebnega navdušenja za vegane v tem okolišu ne bo. Večina se bo zato raje odpeljala ´k sosedom´ v Belo krajino. Gostilna Pezdirc bi bila s svojo vegansko ponudbo lahko zgled vsem ostalim. Pri njih vegane razvajajo z jurčkovo juho, koruznimi rezanci s sojino smetano in jurčki, gratiniranimi veganskimi štruklji s sojino smetano in zelenjavo, sančo tortiljo s sveže pečeno zelenjavo, veganskim sirom in salso ter ocvrtim krompirčkom in solato, šniclom s špargljevo omako in pečenim krompirjem z zelenjavo, veganskim burgerjem in za sladico še s potratnimi veganskimi štruklji s cimetovim sladoledom in gozdnimi sadeži. Navdušijo s široko ponudbo in sprejemljivimi cenami.

FOTO: Veganski šnicel s špargljevo omako in  pečenim krompirjem z zelenjavo postrežejo pri Pezdircu v Semiču.

Veganski izbor hrane se ne zaključi pri krompirju, rižu, zelenjavi in sojinih polpetih. Vsak, ki se prehranjuje rastlinsko, ceni trud kuharjev, ki pokažejo nekaj kreativnosti in jim je mar za goste, ki se ne prehranjujejo tradicionalno. Po naši skromni raziskavi trga ocenjujemo, da je prostora za izboljšave na Dolenjskem še ogromno in upamo, da bodo restavracije ob povečanem povpraševanju sprejele izziv za dopolnitev ponudbe.

M.Z.L.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih