fbpx
Mestnik
Foto: MONM
Aktualno Dogodki Novice

Kolesarska povezava med Novim mestom in Stražo

Novomeška občina bo dobila še eno novo kolesarsko povezavo, in sicer povezavo Novo mesto – Straža. Financirana bo iz nepovratnih evropskih sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj, sredstev Republike Slovenije in občinskih proračunov Mestne občine Novo mesto in Občine Straže.


Dela so se na nekaterih odsekih že začela, nadaljnja gradnja pa je predvidena v drugo leto januarja z zaključkom v maju 2023. Na novo bo zgrajeno 8,5 km kolesarskih povezav, ki se bodo navezale na že obstoječe ceste – 2,5 km kolesarskih površin v novomeški občini in 6 km kolesarskih površin v Občini Straža. Dodatno pa se bo na obstoječih cestah začrtalo še 1,2 km kolesarskih povezav in se bo tako uredilo novo zvezno kolesarsko povezavo v skupni dolžini 10,8 km med Novim mestom in Stražo.Evropski sklad za regionalni razvoj bo zagotovil 1,5 milijona evrov, Republika Slovenija 390 tisoč evrov, Mestna občina Novo mesto bo prispevala 172 tisoč evrov, občina Straža pa 1,73 milijona evrov.


V Mestni občini pravijo, da z investiranjem v medobčinske kolesarske povezave razvijajo trajnostno mobilnost širšega območja in pozitivno vplivajo na potovalne navade občanov s povečanjem deleža kolesarjenje za dnevne migracije na kratkih razdaljah. “Hkrati zagotavljamo infrastrukturo za kolesarje, da bi le ti prešli na uporabo koles kot zelo dobro alternativo osebnemu vozilu, kar pozitivno vpliva tudi na okolje in zdravje občanov,” pravijo na MONM. Prav tako pa se z novimi kolesarskimi povezavami spodbuja trajnostno mobilnost v primestnih naseljih, kjer se tako izboljšujejo pogoji za bivanje in tamkajšnjim prebivalcem omogoča dostop do blžnjih območij tudi s kolesom.


K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih