fbpx
Mestnik
Ostalo

KOLUMNA: Leto, ki se izteka

Je bilo res posebno leto. Če ne prej, smo v tem letu začutili, kako ranljivi kot človeška vrsta smo. Bojevali smo boj – in še vedno ga – z nevidnim sovražnikom, virusom. Ne vidimo ga, a tako nevaren nam je. Tako rekoč čez noč je spremenil nas vsakdanji tok življenja. Onemogočil nam je prav tisto, kar nam je najljubše. 

Svet se je ustavil. Pa se je res? Ali ne gre samo za naše dojemanje zunanjega sveta? Smo se mi sami v tem obdobju zares ustavili in se zazrli vase? Se pogovorili sami s seboj? Ali smo samo slepo sledili navodilom okolice?

Virus nam je dal idealno priložnost, da zopet najdemo smisel življenja. Najdemo njegovo bistvo in mu sledimo. Vsak zase bi moral spoznati, kaj je tisto, kar mu daje elan, da osmisli svoj obstoj. Ni treba, da smo Einsteini, Tesle ali pa izstopajoče filmske zvezde. Kajti bistvo našega obstoja je drugje. Bistvo je v našem osebnem razvoju, v zavedanju, da se v manj prijetnih trenutkih zanesemo lahko le nase in predvsem, da ne izgubimo sami sebe. Za vse to je potrebna modrost, s katero gradimo temelj zavedanja. Kajti zavedati se, da je delo na sebi edini ključ do uspeha in bonus, ki nam v vseh življenjskih okoliščinah najbolj pomaga, to je modrost.

»Bolje je premagati sebe, kot zmagati v tisoč bitkah.« (Buddha)

Po čem si boste vi zapomnili iztekajoče se leto? Zagotovo je v spominu ostal dogodek, ki vam še danes ogreje srce in ni v njem zapisana samo epidemija, ki je ohromila svet. Marsikomu, tudi meni, se je na kolektivni ravni najbolj zasidrala v spomin »rumena majica«. Predstavlja mi sinonim za pogum, vztrajnost in uspeh. Uspeh, ki temelji na timskem delu, a končno pripada samo enemu. Krivično? Za marsikoga da. V kolikor pa vemo, da je modrost tudi nesebičen trud za nekoga drugega in se ob tem zavedamo svoje osebne rasti – da, to pa je uspeh nad samim sabo. Graditi svojo lasten razvoj, srečo, zadovoljstvo, tudi uspeh, na prepričanju, da vse to pomaga tudi sočloveku – v tem se skriva bistvo. Le tako smo svobodni in zmagovalci življenja. Z »rumeno majico« ali brez nje.

»Nikoli ne odnehaj in nikoli se ne predaj!« (Tadej Pogačar)

Leto, ki čaka, da se mu pridružite na skupni avanturi, ima že pripravljen scenarij. Ste pripravljeni ta scenarij ukrojiti po svojih željah? Imate toliko poguma, da namesto da rečete ne? Si izberete pot, ki bo imela ovinek ali dva več, cilj bo počakal na vas. Imate toliko modrosti, da upate življenju nastaviti ogledalo in si priznati, da o njem še ničesar ne veste? Prav to spoznanje odpre vsa vrata v svet resnične vednosti. Odprite jih, zakorakajte v svet kakršnega si želite in si ga zaslužite.

»Ko umremo, je med letnico rojstva in letnico smrti črtica. To je naše življenje. In edino, kar na koncu šteje, je ̶ ̶ kako polno smo živeli to črtico.« (Linda Elis)

S.K.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih