fbpx
Mestnik
Gospodarstvo Novice Občina

Koronavirus v Novem mestu

Besedi Koronavirus in COVID-19 sta na žalost postali del našega vsakdanjika in tako bo izgleda vsaj še nekaj časa. Po zadnjih podatkih je v občini Novo mesto okuženih 9 oseb, v celotni jugovzhodni Sloveniji pa naj bilo 98 ljudi okuženih s koronavirusom. To število uvršča našo regijo na tretje mesto po številu okužb, pred nami sta le za savinjska (158) in osrednjeslovenska regija (270). Kot smo izvedeli, je vlada omejila gibanje znotraj posamičnih regij z namenom zajezitve virusa. Informacija, ki bi morala biti razlog za optimizem je ta, da Slovenija praktično zaseda sam svetovni vrh med državami v katerih se virus najpočasneje širi, kar pomeni, da očitno nekaj delamo prav.

Splet in mediji so prepravljeni z informacijami o samemu virusu, posledicah virusa, pravilnem ravnanju proti zaščiti pred virusom, o postopkih, ki naj bi sledili, če bi se tudi sami okužili, in še in še. Informacij je zares ogromno, kar je seveda prav, a nekatere so si tudi kontradiktorne in morda malce pretirane. Svetovna zdravstvena organizacija je celo odsvetovala uporabo zaščitnih mask za vsakdanje namene, saj naj bi nepravilna uporaba le teh, še povečevala možnosti za okužbo. Ljudje so zmedeni, zmeda pa lahko kaj hitro vodi v strah. Toda to obdobje nikakor ne sme biti čas za strah. V teh, blago rečeno, čudnih časih moramo ostati prisebni, ravnati v skladu z zakonom, predvsem pa ravnati z zdravo pametjo in nikakor ne smemo nepotrebno izpostavljati sebe ali drugih, s tem je predvsem mišljeno na odgovorno interakcijo z ljudmi iz drugih gospodinjstev. Prav tako ne rabimo hoditi v trgovine vsak dan in si raje naredimo nekaj dnevno ali tedensko zalogo, a tudi pri tem nikakor ne pretiravajmo. Vse več gostinskih obratov v Novem mestu in okolici že nudi dostavo, zakaj ne bi to izkoristili? S tem bi si olajšali celoten proces priprave jedi, istočasno pa bi pomagali gostinskim obratom, ki so v teh časih več kot hvaležni vsakega naročila.

V preteklem vikendu je bilo v Novem mestu moč opaziti drastičen upad prometa po cestah, medtem ko je število sprehajalcev, kolesarjev in rolkarjev, v primerjavi s prejšnimi obdobji naraslo. Na sprehajalnih površinah v Novem mestu in okolici je bilo moč opazovati številne meščane, ki so svoj prosti čas aktivno izkoriščali na svežem zraku, ne daleč od svojih domov. Varnostna razdalja med osebami iz neenakih gospodinjstev pa je bila spoštovana, kakor je tudi prav. Takšno ravnanje nam lahko ponudi vpogled v psihofizično stanje prebivalcev Novega mesta, ki je očitno prebrodilo glavno fazo strahu izpred nekaj tednov. Ljudje so previdni in se zavedajo nevarnosti a hkrati razumejo, da je čas karantene lahko tudi čas, ko se ponovno povežejo s svojimi najbližjimi ter tudi sami s seboj. Kljub temu še vedno obstaja veliko število ljudi, predvsem iz rizičnih skupin, katere si ne upajo odpreti niti svojih vrat, kar je popolnoma razumljivo. Pomembno je, da smo v teh časih strpni do njih ter jim skušamo pomagati posredno ali neposredno po naših najboljših močeh.

Za vse prebivalce Novega mesta bi moralo biti v skupnem interesu, da do nadaljnjega ostanemo takorekoč oddaljeni, a hkrati enotni. Poskušajmo vsaj nekaj časa dnevno preživeti na svežem zraku, a pri tem spoštujmo someščane s svojim odgovornim ravnanjem. V času bivanja znotraj štirih sten pa bi bilo pohvalno, če bi čim manj časa preživeli na socialnih omrežjih, računalnikih ali mobilnikih ter bi se bolj posvečali drug drugemu ali sami sebi, kajti le kdo ve, kdaj bomo znova imeli toliko časa zase in za naše najbližje.

A.M.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih