fbpx
Mestnik
Aktualno Gospodarstvo

Lani brez težav mesec preživelo 29% gospodinjstev

Podatki Statističnega urada RS kažejo, da je bilo leto 2021(vsaj za anketirance), boljše, kot 2020. V lanskem letu je mesec brez težav preživelo 29 % gospodinjstev, kar je za 9 odstotnih točk več kot leto prej. V preteklem letu si je počitnice lahko privoščilo več gospodinjstev, kot leta 2020.

V lanski sezoni si je enotedenski oddih lahko privoščilo 81% gospodinjstev, medtem ko si je leta 2020 dopust lahko privoščilo 77%.

Ste si lahko privoščili dopust?

Podatki Sursa tudi kažejo, da si je v lanskem letu nepričakovan izdatek (nad 700 evri) lahko privoščilo 73% gospodinjstev. V letu 2020 pa 66%.

Imate prihranjeno za “hude čase”?


Delež gospodinjstev, ki s svojimi dohodki brez težav preživijo mesec, večji

Pomemben vidik kakovosti bivanja je tudi to, kako ljudje subjektivno dojemajo svoj finančni položaj. V 2021 je s svojimi dohodki mesec preživelo brez težav (lahko oz. zelo lahko) 29 % gospodinjstev, kar je za 9 odstotnih točk več kot v letu pred tem.
Na drugi strani pa se je za 7 odstotnih točk (z 20 na 13) znižal odstotek tistih gospodinjstev, ki so s svojimi dohodki shajala s težavo (težko oz. zelo težko). Z manjšimi težavami je mesec preživelo 26 % gospodinjstev, 32 % pa dokaj lahko.

VIR: Surs

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih