fbpx
Mestnik
Dogodki Featured Novice Zanimivosti & Zabava

Lubenica in melona

Okusna in osvežilna lubenica vsebuje le 46 kalorij na skodelico, kar je nižje kot jagodičevje. Poleg tega vsebuje tudi veliko drugih vitaminov: vitamin C, vitamin A, kalij, magnezij, vitamin B1, B5 IN B6. Pomaga nam pri ohranjanju hidracije telesa, saj vsebuje približno 90 % vode. Še več, visoka vsebnost vode nam pomaga, da se počutimo tudi bolj site, sladkosnede pa zadovolji z naravnimi sladkorji. Njena zunanjost je v obliki gladke trde skorje, zelene s temno zelenimi ali rumenimi lisami, njena notranjost pa je lahko rdeča, roza, oranžna, rumena ali pa bela.

Rdeča barva lubenice je posledica visokega nivoja likopena.

Lubenice so se pojavile že v Južni Afriki pred 5000 leti, od tam pa so se razširile in do leta 2000 pred našim štetjem so jih gojili že v starem Egiptu, kar kažejo hieroglifi, ki pripovedujejo zgodbe o obiranju lubenic. Med drugimi so ostanke lubenice našli tudi v grobnicah kraljev, kjer so jih pustili kot hrano pokojnikom v posmrtnem življenju. Tudi Biblija omenja lubenico kot hrano starih Izraelcev, ki so bili sužnji v Egiptu.

Mavri so lubenico v 10. stoletju prinesli v Evropo, do 7. stoletja je prišla do Indije in od tam Kitajske. Danes velja Kitajska za največjega proizvajalca lubenic na svetu. Prve lubenice v Ameriki pa so prinesli evropski kolonisti in trgovina s sužnji iz Afrike.

Danes poznamo več kot 1200 različnih lubenic, ki jih gojijo v več kot 96 državah. Razlikujejo se po oblikah in barvah tako od znotraj kot zunaj. Na primer na Japonskem gojijo kockaste lubenice, in sicer jih položijo v kockasti kalup iz trpežnega stekla. Nekatere so narejene tako, da imajo trše skorje, da lažje preživijo daljše prevoze in so bolj odporne.

Lubenica vsebuje okoli 91 % vode in 6 % sladkorja. Vsebuje velike količine vitamina C, vsebuje malo maščob, zaradi tega jo uvrščamo med zdravo hrano. Ste vedeli, da je skorja lubenice užitna? Ja, res je, vendar se jo zaradi neprijetnega okusa redko je surovo. Tudi semena lubenice lahko pojemo ali pa jih posušimo in popečemo ali pa zmeljemo v moko.

LUBENICA IN ZDRAVJE

Lubenica je zaradi vitamina C, A ter likopena odlična zaščita pred soncem.

– Živahno rdeča barva izvira iz antioksidanta – likopena. Različne študije kažejo, da pomaga pri zmanjševanju tveganja za raka in diabetesa.

-Uživanje lubenice pa lahko vašo kožo tudi zaščiti, in sicer ravno zaradi likopena je manj verjetnosti, da vas opeče.

-Bogata je z aminokislino – citrulin, ki lahko pomaga pri premikanju krvi po telesu in zniža krvni tlak, posledično pa zmanjša tveganje za srčni napad.

-Ima naravni pigment beta kriktoksantin, ki zaščiti sklepe pred vnetji.

-Vsebuje vitamin A, ki je eden od ključev za ohranjanje zdravih oči.

-Ker vsebuje 92 % vode, nam pomaga, da ostanemo hidrirani.

-Vitamini A, B6 in C v lubenicah pomagajo koži, da ostane mehka, gladka in prožna. Iz nje si lahko naredimo odlično masko za obraz. Potrebujemo eno žlico soka lubenice in eno žlico grškega jogurta. Razporedimo po obrazu in pustimo delovati vsaj 10 minut.

-Velika vsebnost vode v lubenici, antioksidantov in aminoklislin pripomorejo k boljši vadbi. Prav tako vsebuje veliko kalija in minerale, ki zmanjšajo krče pri telovadbi.

-Lubenica ima vrednost glikemičnega indeksa 80 in pa malo ogljikovih hidratov. Z njo lahko vzdržujemo enakomerno raven glukoze v krvi.

Kako izbrati pravo lubenico?

Izberite tisto, na kateri ni vdolbin, ureznin in modric. Imeti mora rumeno pego na dnu in ne belo, saj to pomeni, da ni zrela. Pomembno je tudi, da ko tolčete po njej, mora zveneti votlo. Lubenica ima najboljši okus takoj po rezanju, v hladilniku pa jo lahko hranite do 5 dni. Prav tako jo lahko zmrznete, čeprav ne bo ostala hrustaljava, jo po odmrznjenju lahko uporabite v smutijih.

Pripravimo jo lahko na različne načine

Lubenica velja za izjemno sočen sadež, zato se pogosto uporablja za pripravo sokov, mlečnih napitkov in pa tudi marmelade. Vse pogosteje pa se jo uporablja pri izdelavi sladoleda ali pa v sadnih solatah.

Recept:

SLADOLED IZ LUBENICE

Sestavine:

– dve skodelici narezane na kocke lubenice

– dve skodelici vanilijevega mleka

-2 žlici sladkorja

– malo sladke smetane

Sestavine damo v mešalnik in mešamo dokler zmes ni gladka. Zmes nalijemo v primerno posodo ali pa modelčke za sladoled in jih za tri ure postavimo v zmrzovalnik.

KOKTEJL

Sestavine:

– 1 dcl soka iz lubenice

-1 dcl piva

-1 dcl limonade

Sestavine zmešamo skupaj in koktejl je pripravljen!

LUBENIČINA SOLATA

Sestavine za 2 osebi:

– 400 g lubenice

– 20 g črnih oliv

– pol žličke olja

– 70 g feta sira

– malo peteršilja

-šcepec soli

– žlička limoninega soka

Lubenico narežemo na večje rezine, odstranimo pečke. Na manjše koščke narežemo feta sir ,sesekljamo peteršilj in operemo olive.Vse sestavine dobro premešamo, dodamo olje, limonin sok in sol.

MELONA

Melona je sestavljena iz 90 % vode.

Gre za poletno sadje, ki je lahko jajčaste ali pa okrogle oblike. Bogata je z vodo, sladkorjem in vlakninami, ki imajo hranilne in osvežilne lastnosti. Poleg tega je melona še posebej primerna za shujševalne diete, saj vsebuje malo kalorij. Je prava zakladnica kalcija, bakra, fosforja, magnezija, železa, kalija, vitamina C in A ter folno kislino. Pri nakupu moramo biti pozorni, da ne kupimo premalo ali preveč zrelo. Ravno prav zrela melona ima na mestu peclja vonj po sladkem. In če vonja nima to pomeni, da je premalo zrela in skoraj brez okusa. Če je vonj močan, lupina mehka, pa pomeni, da je melona preveč zrela.

Melone izvirajo iz JZ Azije in Afrike, po padcu rimskega imperija pa so se začele pojavljati tudi v Evropi. Danes po svetu poznamo različne vrste z aromatičnem, sočnim in sladkim mesom, ki je idealno za boj proti žeji.

Zdravilni učinki melone

Melona vsebuje snovi, ki pomagajo pri redčenju krvi, natrij, ki preprečuje hipertenzijo in folat, ki zmanjšuje tveganje za srčni infarkt.

Melona velja za sadje, ki je bogato z vlakninami in ima malo kalorij. Visoka vsebnost vlaknin pomaga črevesju pri delovanju hkrati pa nam dolgo časa zagotavlja sitost. Vsebuje tudi karotenoide, ki lahko preprečijo nastanek raka. Redno uživanje melone lahko učinkovito preprečuje nastajanje rakavih celic. Ker je bogata s kalijem, ščiti zdravje srca in ožilja. Diuretične lastnosti melone so uporabne tudi pri izboljševanju ledvičnih bolezni. Redno uživanje le te pripomore k ohranjanju zdravja ledvic.

Pomaga tudi pri težavah z menstruacijo

Ker vsebuje veliko vitamian C, pri ženskah v menstrualnem ciklu pomaga pri menstrualnih krčih in bolečinah. Hkrati pa med menstruacijo prepreči tudi strjevanje krvi.

Za kožo in lase

Melona je bogata tudi s kolagenskimi snovmi, ki so koristni zlasti za suho kožo. Hkrati pa zdravi blage opekline na koži. Zaradi bogate vsebnosti vitaminov in mineralov, predvsem vitamina A in B, pa lahko uživanje tega sadja spodbudi rast in prepreči izpadanje las.

Recepti:

MELONINA JUHA

Sestavine za 2 osebi

– 1 melona

– 1 limona

– 1 pomaranča

– malo sveže mete

Postopek

Najprej stisnete limono in pomarančo, narežete melono na kocke in jo sesekljajte v sekalniku. Dolijte sok limone in pomaranče in jo mešate toliko časa, da dobite gladko zmes, ki jo za 10 minut postavite v hladilnik. Ohlajeno zmes prelijete v skodelico in dodate meto.

MELONA V SOLATI

Sestavine

-100 g riža

-1 melona

-1 paprika

– kis

-olje

-poper

-sol

-limonin sok

Postopek:

Najprej shuhamo riž. Melono olupimo in narežemo na kocke. Ne pozabite odstraniti pečke. Papriko prav tako narežemo. Nato v posodi zmešamo riž, melono in papriko. Dodamo kis, olje, sol in poper ter malo vode. Vse skupaj premešamo in za nekaj časa postavimo v hladilnik. Postreženo solato na koncu še pokapljamo z limoninim sokom.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih