fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice

Martinovanje: domači mlinci

Na god sv. Martina se spominjamo svetnika, ki je dal svoj plašč beraču, da bi ta lahko skril svojo revščino. Pri nas ga praznujemo kot praznik vina, ko se mošt obravnava kot čisto in grešno vino, ki se spremeni v mlado vino. Hkrati pa je to zahvala za dobro letino in prošnjo za obilno letino v naslednjem letu.

Recept domači mlinci

Potrebujemo:

-60 dkg mehke moke

-2 jajci

-1 mala žlica soli

-3 dcl vode

Postopek:

Moko presejemo, solimo, dodamo jajca in med mesenjem prilivamo mešanico vode in olja. Ko je testo dovolj dobro ugneteno, ga pustimo počivati 10 minut. Pečico vklopimo na 200 stopinj. Iz testa oblikujemo kroglice. Vsako kroglico razvaljamo v srednje debele mlince, premera 18 do 20 cm. Kroglice morajo biti razvaljane enakomerno, da se lepo zapečejo. Po dva mlinca položimo v pekač, ki ga ni potrebno namastiti in pomokati, ter ju z vilico prepikamo in pečemo nekje 15 minut. Pečeni mlinci morajo imeti mehurje, ki se naredijo med peko in imeti morajo nežno zlato rjavo barvo.

Priprava:

Ohlajene mlince nalomimo na poljubne koščke in jih polijemo s slanim kropom. Premešamo ali pa skledo potresemo in pokrijemo za toliko časa, da se zmehčajo. Odvečno vodo odlijemo, mlince pa odcedimo in zabelimo z maščobo. Najboljša je maščoba, ki nam je ostala pri peki martinove gosi, račke ali svinjske pečenke.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih