fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Narava & zdravje Novice

Martinovo, praznik novega vina, praznujejo tudi Martini in Martine

Za vinogradnike in druge ljubitelje žlahtne kapljice je začetek novembra ves v znamenju njihovega osrednjega praznika – martinovega. Ta praznik pomeni simboličen zaključek celoletnega truda v vinogradih in je namenjen uživanju sadov trdega dela.

Martinovo je po tradiciji dan, ko se spozna, kolikšen bo pridelek vina in kakšna bo njegova kakovost. Letošnji pridelek grozdja naj bi bil dober. Slovenski vinogradniki naj bi v letu 2020 na približno 15.300 hektarjih vinogradov pridelali približno 106.150 ton grozdja.

Vinska klet Colnar ob martinovi pojedini predlaga Modro frankinjo Vinske kleti Colnar letnik 2017

Vinska klet Colnar ocenjuje letošnje leto dokaj zahtevno zaradi aprilske pozebe. “Za tem pa v času zorjenja grozdja precej dežja, kar je oteževalo delo v vinogradu in tudi povzročalo nekaj preglavic z boleznimi,” pravijo. Kljub temu pa so z letino zelo zadovoljni. “Trgatev je potekala supet in brez težav, saj je bilo vreme septembra lepo, v kleti pa imamo vrhunski letnik 2020.”

Za martinovo pojedino Vinska klet Colnar predlaga Modro frankinjo “Vinske kleti Colnar letnik 2017”, ki je bila tri leta starana v novih barrique sodih. “S svojo polno aromo po zrelih gozdnih sadežih, temnih češnjah in nežnimi tanini bi se čudovito podalak k rdečemu zelju in rački,” pravijo.

Koliko pa stane, ko si ga kupimo v trgovini, in koliko, ko si ga privoščimo v lokalu? Povprečna maloprodajna cena za liter namiznega vina v trgovini je bila v letu 2019 2,04 EUR, za liter kakovostnega vina, kot smo že omenili, pa 4,05 EUR. Če smo si vino naročili za mizo v gostinskem lokalu, smo za liter kakovostnega vina odšteli 15,23 EUR. Za ta znesek je bilo treba v letu 2019 delati povprečno 134 minut.

Vinska klet Colnar ima v svoji ponudbi vin šest etiket

PENINA BRUT NATUR: Penino so po klasični metodi začeli pridelovati leta 2016. Pridelujejo jo iz dolenjske avtohtone sorte Kraljevina, ki je zaščitena vrsta grozdja. Grozdje kraljevine je po nepotrebnem mnogokrat prezrto. Najbolj primerna je za penino, saj ima visoko kislino, nizko aromatiko in nizek alkohol, kar je idealno za pridelavo penine. Penina Colnar je brut natur, kar pomeni da ima manj kot 2,6 gramov ostankov sladkorja. Po klasični metodi je zorjena na kvasovkah minimalno 30 mesecev. V kozarcu zaznamo živahne drobne mehurčke, na nosu in v ustih pa arome citrusov, zelenega jabolka in krušne skorje. Penino priporočajo v kombinaciji s svežimi ostrigami, raznimi siri ali belo ribo.

CVIČEK letnik 2019: Njihova vinska klet se ponaša z dvakratnim naslovom Kralja cvička, najboljše ocenjenim Cvičkom na Tednu cvička 2020 in z bronasto medaljo Decanter iz leta 2019 in leta 2020. Cviček je dolenjski posebnež, ki je zvrst vina rdečih in belih sort grozdja. Njihov cviček vsebuje naslednje sorte vina: Žametna črnina (60%); 30% bele sorte vina, od tega (70% kraljevina in 30% Laški rizling) ter 10 % Modra frankinja. Je suho vino rubinaste barve, z nizkim alkoholm in sladkorjem ter višjih kislin. Je zelo pitno sveže vino z aromami po rdečem jagodičevju, kot so jagode in maline.

ROSÉ letnik 2019: Colnar Rose je sestavljen iz 50% Modre frankinje in 50% Modrega pinota. Kratka hladna maceracija mu da prelepo lososovo barvo, podaljšana fermentacija pa ohrani sadnost, visoko aromatiko in dolg pookus. V kozarcu lahko zaznate arome maline, citrusov in jasmina. Zelo dobro se poda v kombinaciji s škampi, jastogom, sušijem ali jagodam. Leta 2019 so v Londonu zanj prejeli zlato Decanter medaljo.

LAŠKI RIZLING letnik 2017: Laški rizling je sveže in aromatično polsuho vino, ki 15 mesecev zori v inoxu na lastnih kvasovkah. Je sorta, ki jo najdemo v vseh vinorodnih področjih Slovenije. Izoblikuje ga terroir, ki mu daje tipičnost sorte. V njihovem laškem rizlingu lahko zaznate note jabolka, citrusov in ananasa. Zanj so leta 2020 na Decanter ocenjevanju v Londonu dobili bronasto priznanje.

COLLIS letnik 2017: Vino Collis je posebnost kleti, ki si jo je njihov vinar zamislil leta 2013, na trg pa je prišla leta 2017. Posebnost vina collis je, da kar 24 mesecev zori v akacijevih sodih, kar mu da intenziven okus in oljnato teksturo. Je bela zvrst sestavljena iz šestih različnih sort, in sicer Renskega in Laškega rizlinga, Belega in Sivega pinota, Chardonnayja in Traminca. Vsaka sorta predstavlja 1/6 zvrsti. V ustih lahko zaznamo sadne in cvetne note, arome karamele in maslene note. Vino Collis je bilo s strani vinskega kritika Roberta Gorjaka v reviji O vinu ocenjeno kot najboljše belo suho vino iz vinorodnega okoliša Dolenjska.

MODRA FRANKINJA letnik 2017: Modra frankinja dozori v vrhunsko grozdje na izbrani sončni legi lapornatih tal. Vino je tri leta  starano v novih barrique hrastovih sodih na lastnih kvasovkah. Je vino s čudovito temno vijolično barvo in vonjem, ki spominja na zrele borovnice, robidnice, vanilijo in gozdno podrast, z bogatim okusom pa zaokroži celoto.”

Praznujejo tudi Martini in Martine

11. november ni samo praznik vina, ampak tudi osebni praznik številnih prebivalcev in prebivalk Slovenije. Na ta dan jih praznuje rojstni dan 5.645, goduje pa 8.771 Martinov in 7.381 Martin. Dvojni praznik, rojstni dan in god hkrati, pa praznuje na martinovo natančno 184 Martinov in 179 Martin.Ime Martin je 25. najpogostejše moško ime.Ime Martina, ženska različica tega imena, pa je po pogostnosti med ženskimi imeni na 27. mestu.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih