fbpx
Mestnik
Igor Kastelic je od leta 2003 direktor danes 200-članskega kolektiva družbe REM iz Trebnjega. FOTO: REM.si
Aktualno Gospodarstvo Novice

Med nagrajenci GZS tudi Igor Kastelic

Slovenija je za razliko od izstopanja iz zadnje finančne krize danes v boljši kondiciji, a vojna v Ukrajini že prinaša nova tveganja, je ob podelitvi nagrad Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke poudaril predsednik države Borut Pahor. Prepričan je, da bomo z znanjem in izkušnjami premagali te izzive.

“Generalna pozicija je s finančnega vidika, tako pri podjetjih kot tudi pri prebivalstvu v naši državi, vzpodbudna. Še posebej, če jo primerjamo z državami zahodne Evrope in s stanjem v času finančne krize,” je ob začetku slovesnosti v Cankarjevem domu v Ljubljani dejal Pahor.

Kot je opozoril, vojna v Ukrajini prinaša pomembne posledice, kot so manjša blagovna menjava, višje cene energije, padec zaupanja in povečanje različnih tveganj, tudi prehranskega, vse to pa ima pomemben vpliv na inflacijska gibanja.

“ZDA in Evropa so se s tem soočili pred 40 leti, mi pa se bomo dobro spomnili, s kako visoko inflacijo se je naša država soočala takoj po naši osamosvojitvi. Zelo pomembno je, koliko bo v prihodnjih mesecih denarna politika Evropske centralne banke restriktivna in za koliko se bo skrčila količina denarja, ki je bila v zadnjih dveh letih plasirana z namenom, da države pomagajo gospodarstvu in ljudem pri premagovanju krize,” je povedal Pahor.

Pri soočenju z izzivi bo v prihodnje po Pahorjevem prepričanju pomembno vlogo igral socialni pakt med vlado, delojemalci in delodajalci, ob čemer po oceni predsednika republike med deležniki vlada splošna volja za sodelovanje.

Izzivi, s katerimi se že soočamo oz. nas še čakajo, po Pahorjevih besedah zahtevajo temeljit premislek, kako se bomo na to odzvali na ravni podjetij, javnih financ in institucij države.

“Svet se bo moral v večji meri zgledovati po prizadevanjih pogodbenikov, ki v pogodbenem razmerju, ob soglasju proste podjetniške volje, ustvarjajo novo vrednost in medsebojno zaupanje. Zaupanje je zdaj steber vsega, brez katerega si je težko zamisliti dolgoročen uspeh za vse,” je še dejal Pahor.

FOTO: REM.si

Sodelovanje, zaupanje, spoštovanje

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je v Cankarjevem domu že 54. zapored podelila nagrade za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke. Nagrajenci so predsednik uprave skupine Kolektor Radovan Bolko, direktor družbe REM Igor Kastelic, direktorica družbe Roto Slovenija Nuša Pavlinjek Slavinec, direktor družbe Atlantic Droga Kolinska Enzo Smrekar in direktor družbe Bintegra Dušan Rauter.

Vsi nagrajenci so v svojih govorih poudarili pomen sodelovanja, zaupanja in spoštovanja, predvsem znotraj lastne ekipe.

“Spoštljivost, ki je v današnjem svetu zelo primanjkuje, je temelj za gradnjo medsebojnega zaupanja ljudi. In ljudje so pot do uspeha,” je dejal Kastelic.

“Ekipa lahko deluje samo, če so dobri odnosi, zato pa je potrebna poslovna kultura, ki temelji na partnerstvu. To pa je mogoče doseči, ko vladata zaupanje in spoštovanje,” pa je ocenil Smrekar in dodal, da se to najbolj vidi v krizah, kakršni smo bili priča v zadnjih dveh letih.

Po besedah Nuše Pavlinjek Slavinec je nagrada rezultat odličnega dela vseh sodelavcev. “Zavedam se, da kadar imaš dober izdelek in ekipo, je meja – le nebo,” je poudarila.

Zaposleni so naše največje bogastvo, brez energičnih in samoiniciativnih zaposlenih pa ni uspeha, je prepričan Rauter.

“Ob sebi moraš imeti odlične sodelavce, dobre time, vrhunske ekipe. In ko sodelovanje temelji še na odprti komunikaciji in prenosu znanja, pozitivni energiji in neustrašni usmerjenosti v prihodnost, si zmagovalec ti, tvoji sodelavci in tvoje podjetje,” pa je zbranim pojasnil Bolka.

Na pomembnost dobre kemije v kolektivu je opozoril tudi predsednik GZS Tibor Šimonka. “Če verjameš in zaupaš ljudem, si že na pol poti do cilja,” je povedal. Verjame, da ima slovensko gospodarstvo pogum in vizijo, zaradi česar se bo uspešno spopadla z vsemi izzivi, ki so pred nami.

Nagrade, ki so najstarejšo tovrstno priznanje v Sloveniji, so po navedbah GZS namenjene gospodarstvenikom, ki trajnostno ustvarjajo presežke – imajo večletne odlične rezultate na domačem in svetovnih trgih, razpolagajo z inovativno poslovno filozofijo in ravnajo s premišljenimi poslovnimi potezami. Vključno z letošnjimi nagrajenci je nagrade doslej prejelo 355 gospodarstvenikov in 30 gospodarstvenic.

Današnjega dogodka so se poleg vodstva GZS in smetane slovenskega gospodarstva udeležili tudi predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, aktualni gospodarski minister Matjaž Han in njegov predhodnik Zdravko Počivalšek ter ljubljanski župan Zoran Janković.

STA.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih