fbpx
Mestnik
Peter in Natalija, na poti okoli sveta. FOTO: Osebni arhiv.
Aktualno Izlet Narava & zdravje Novice Šport Zanimivosti & Zabava

Novomeščana, ki se bosta naužila morja celega sveta

Jadrnica Timy je že skoraj leto dni dom Petra in Natalije. Njun naslov je širni ocean. Trikabinska jadrnica, opremljena in registrirana za oceansko plovbo ima vse, kar imajo velike. “Oceanski rešilni splav, napravo za predelavo slane vode v sladko, Epirb, satelitski telefon, ter še ogromno drugih pomembnih stvari,” našteva Peter, skipper z dolgoletnimi izkušnjami v navtiki.

Peter je tudi ustanovitelj kluba Krka, udeleženec regat in organizator nekaj navtičnih dogodkov. Za seboj ima preplutih kar nekaj morskih milj. Sicer se  ukvarja tudi s plezanjem, tekom, je potapljač, rad fotografira in se ukvarja z multimedijo. Tudi Natalija ima izpit za voditelja čolna in začetni potapljaški tečaj, ima že nekaj izkušenj z jadranjem, saj je nekajkrat odplula v Grčijo in nazaj.

“Nad jadranjem sem se navdušil že v mlajših letih, kot velik ljubitelj morja sem hkrati opazoval plovila na morju in si želel, da nekega dne tudi sam zaplujem. Skozi leta sem si počasi uresničil to prvo željo in ob nakupu prve jadrnice sem tako rekoč zaživel. Z leti sem se učil, veliko bral in spremljal druge jadralce, nabiral milje ter si tako pridobil izkušnje, ki so me sedaj popeljale do te stopnje, da sem se podal širše v svet,”  pojasni moški del posadke.

Znova in znova odkrivata, kako lep je naš planet. FOTO: Osebni arhiv.

Širni svet marsikomu predstavlja negotovost in vzbuja občutek strahu, zato pogovor nadaljujemo v tej smeri.

“Med jadranjem so prijetni in neprijetni dogodki, včasih adrenalin, včasih strah, pa tudi veselje in navdušenje. Strah je vedno nekoliko prisoten in tako je tudi prav, saj se le tako zavedaš, kaj vse je pomembno na taki poti. Ne govorim ravno o pravem strahu, bolj imam v mislih spoštovanje do narave, do jadrnice. Najbolj zahtevno jadranje je bilo mimo Zelenortskih otokov, kajti sunki vetra so dosegli tudi 60 vozlov, pri tem so se ustvari ogromni valovi, povrh vsega pa sva imela okvaro na motorju. Nesrečo sva imela tudi na Kanarskih otokih, kjer so nama ponoči ukradli gumenjak in izvenkrmni motor, kar predstavlja veliko težavo obiska kopnega, ko je jadrnica vedno na sidru. Največja težava, ki sva jo imela, pa so bile napokane pripone jambora, za kar sva se odločila, da bova zamenjala vse in s tem porabila velik del prihrankov. Veliko je še drugih težav, ki naju vedno znova in znova presenečajo, ko se odvije kakšen vijak, da oksidira kakšen kabel, vendar vse te manjše napake rešujeva sama, kolikor se le da. Tudi na podvodnem delu je veliko dela, saj se nama veliko nabirajo alge, s katerimi se boriva z gobami, krtačami, vsake toliko pod vodo očistiva kolešček za hitrost ter spolirava propeller,” strneta prigode, “zgodbe za vnuke”, bi rekel marsikdo.

Čudovito spremstvo na poti. FOTO: Osebni arhiv.

Poškodbe so neizbežne

Tudi v primeru bolezni ali poškodbe sta na poti odvisna sama do sebe, šele kasneje od drugih. Zato sta še toliko bolj pozorna na preventivo, pazita kaj počneta, kje hodita, jesta …

“S sabo imava sicer kar nekaj prve pomoči, pa tudi veliko različnih sredstev za samo zdravljenje. Pred samim odhodom sva se veliko cepila in dobila veliko pomoči z nasveti in priporočili. Največja težava do sedaj v zvezi z boleznimi je bilo dobiti zavarovanje, ki bo tudi krilo določene stroške, v kolikor bi kaj potrebovala. Vsekakor pa sva verjetno bolj zaščitena pred boleznimi, saj sva veliko v naravi in izolirana na jadrnici, a poškodbe so neizbežne,” dodajata. Na srečo več kot nekaj manjših ureznin in prask nista utrpela.

Kljub temu, da sta daleč od domačih, redno ohranjata stike z najbljižjimi. “Predajava veliko informacij kaj se dogaja, kje se nahajava, pa tudi kakšne težave imava. Stojijo nama ob strani in nama pomagajo, kolikor je pač lahko pričakovati. Predvsem so bili v veliko pomoč pred odhodom s pripravami na potovanje,” poudarita jadralca.

Z njimi sta seveda najraje delila najboljše trenutke jadranja. “Ti so spremstva delfinov in kitov, pa tudi določeni kraji, ki jih obiščeva, kjer pozabiva na vse težave, in res občudujeva naravo ter živali. Veliko lepih stvari deliva na svojih omrežjih, kjer delček potovanja deliva tudi z ostalimi navdušenci. Veliko časa preživim pred računalnikom, kajti posnameva ogromno materiala tako s fotoaparatom, kamerami, droni, zato je potrebno ves ta material varno shraniti in obdelati. Vsak petek na najinem youtube kanalu objaviva nov vlog. Spremljati se naju da na spletni strani www.sailingtimy.com kjer so povezave do najinih socialnih omrežij Instagram, Facebook, Youtube, vse pa se nahajajo pod imenom Sailing Timy. za najine donatorje pa pišem tudi blog, ki je ob plačilu dosegljiv na Patreonu,” povesta.

Trenutno plujeta v Karibskem morju in se spopadata z izzvom kako kljub velikim stroškom dokočati začrtano plovbo. “V kolikor nama ne bo uspelo obpluti svet, pa sva zagotovo pridobila in videla veliko za kar sva hvaležna, predvsem pa bo to ena velika življenska izkušnja. zelo vesela bi bila podpore kakšnega sponzorja, ki bi naju podprl in nama pomagal dokončati začeto potovanje,” iskreno zaključita naš pogovor in nadaljujeta pot.

ml.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih