fbpx
Mestnik
Foto: DSO Trebnje
Aktualno Kronika in policijska poročila

Mladoletna Novomeščanka se je izživljala nad varovanci DSO Trebnje

Mediji so poročali o mladoletni dijakinji, ki se je v Domu starejših občanov Trebnje med opravljanjem počitniškega dela izživljala nad varovanci, posnetke pa nato objavila. Zavod se je ustrezno odzval, je ocenil minister Simon Maljevac.

Svoje početje je snemala in objavljala na družbenem omrežju TikTok. Na posnetkih je videti, kako varovanko drži za nos, ter kako drega starejšega gospoda na vozičku, med tem ko se le ta brani.

Po informacijah TV Slovenija je bil zavod o nasilnih dogodkih prek anonimnega sporočila seznanjen že 1. septembra. O obstoju videoposnetkov jih je obvestil anonimni pošiljatelj. Na zavodu pravijo, da jih je poskušal izsiljevati. Takrat so takoj obvestili tudi policijo. “Na podlagi prejema nenavadnih elektronskih sporočil z vsebino, ki je nakazovala na izsiljevanje, pa smo se že obrnili na Policijsko postajo Trebnje, jih seznanili z zadevo ter jo predali v reševanje policiji,” so zapisali na rtvslo.si.

Prav tako je bilo o primeru obveščeno ministrstvo za solidarno prihodnost, minister Simon Maljevac je najostreje obsodil kakršno koli nasilje. O tem, ali bodo v luči omenjenega dogodka sledili tudi ukrepi na sistemski ravni, pa je minister spomnil, da gredo vsi zaposleni v socialnovarstvenih zavodih skozi izobraževanja, povezana tudi z delom s starejšimi. “Trendi in raziskave kažejo, da je nasilje nad starejšimi nek fenomen, ki mu bomo morali kot družba posvetiti več pozornosti. Tudi na podlagi današnjega dogodka pa bomo socialno zbornico pozvali, da oblikuje posebno izobraževanje glede nasilja, da bodo zaposleni dobili še dodatna znanja,” je še povedal Maljevac.

Na dogajanje se je odzval tudi predsednik vlade, Robert Golob: “Starejši, zlasti tisti, ki ne zmorejo več skrbeti zase, so ena najranljivejših družbenih skupin, zato je vsakršno nasilje nad njimi nedopustno in zavržno.”

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih