fbpx
Mestnik
Aktualno Kronika in policijska poročila

Mladoletnik ostal brez dlani, odrasla oseba brez prstov

V Sloveniji je pirotehnične izdelke, katerih glavni učinek je pok, dovoljeno prodajati le med 19. in 31. decembrom, uporabljati pa od 26. decembra do vključno 1. januarja. Posest in uporaba petard vseh oblik in moči v Sloveniji ni dovoljena. Vsi pirotehnični izdelki, ki so naprodaj v Sloveniji morajo biti ustrezno označeni in opremljeni z
deklaracijo v slovenskem jeziku, da je zagotovljena sledljivost, pred prazniki sporoča Policija.

Pirotehničnih izdelkov posamezne kategorije ni dovoljeno prodajati fizičnim osebam, ki so mlajše od: 14 let za kategorijo F1, 16 let za kategorijo  F2 in 18 let za kategorije P1 (pirotehnični izdelki, ki predstavljajo majhno nevarnost) in T1 pirotehnični izdelki za uporabo na odru, ki predstavljajo majhno nevarnost).

Prodaja pirotehničnih izdelkov F1. kategorije (kot so tortne fontane, čudežne svečke, pasje bombice, pokajoče  kroglice, iskrice) ni dovoljena mlajšim od 14  let, prodaja pirotehničnih izdelkov 2. kategorije (kot so rakete, rimske svečke) pa ni dovoljena mlajšim od 16 let. Pirotehnične izdelke F1. in F2. kategorije lahko uporabljajo mlajši od 14  oziroma 16 let, le če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

Uporaba fontan in baterij F3 kategorije je dovoljena le osebam starejšim od osemnajst let. Prav tako so tudi pirotehnični izdelki kategorije P1 dovoljeni le polnoletnim osebam.

Prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije F1, katerih glavni učinek je pok, je fizičnim osebam dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena od 26. decembra do vključno 1. januarja (na omejenih mestih, izven  strnjenih naselji, prepoved v okolici bolnišnic, na javnih prireditvah …)

Izdelkov kategorije P1, T1 in baterij ter kombinacij kategorije 3 do 1000g neto mase eksplozivnih snovi in fontan kategorije 3 do 750g neto mase eksplozivnih snovi pa ni dovoljeno prodajati osebam mlajšim od 18 let.

Prepovedana je predelava, uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava ter preprodaja pirotehničnih izdelkov.

Globa od 400 do 1.200 evrov

Na območju Slovenije so policisti lani ugotovili 104 kršitve Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, kar je za dobrih 20 kršitev več od povprečja zadnjih petih let. Obravnavali so sedem poškodb s pirotehničnimi izdelki.

V petih primerih so se poškodovali mladoletnik dvakrat pa odrasli osebi. Pri enem od mladoletnikov je bila potrebna amputacija dlani,  štirje so se lažje poškodovali, pri njih je prišlo do opeklin ter odrgnin. Pri odraslih
osebah so v enem primeru obravnavali hudo poškodbo, potrebna je bila amputacija prstov, v drugem primeru je šlo za lažje poškodbe. Obravnavali so tudi 99 kaznivih dejanj poškodovanj tuje stvari.

Na območju Slovenije so lani zasegli nekaj manj kot 12.500 kosov pirotehnike. V največ primerih je šlo za različne petarde.

Zaradi kršitev določil lahko posamezniku policisti izrečejo globo v razponu od 400 do 1.200€ ter mu zasežejo pirotehnične izdelke, četudi niso njegova last.

Če se ne morete upreti uporabi pirotehničnih sredstev jih nikar ne kupujte od preprodajalcev na tržnicah, bolšjih sejmih ali drugje na ulicah, prav tako ne kupujte izdelkov, ki jih posamezniki prodajo po družabnih omrežjih.
Izkušnje namreč kažejo, da je uporaba teh izdelkov zelo nevarna. Ti izdelki večinoma niso testirani, vprašljivi pa so tudi materiali iz katerih so narejeni.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih