fbpx
Mestnik
Aktualno Društva Politika

Pratika za lepše dni za vse starejše

Na Območnem združenju RK Novo mesto bomo k novoletnim darilom za vse starejše od 80 let priložili Pratiko za lepše dni. Vsebino so jo prostovoljci in prostovoljke in mladi člani RK. Zgledovali smo se po Pavlihovi pratiki, ki je izhajala od povojnih do 90-ih let prejšnjega stoletja in prinašala zanimivo, poučno in humorno branje za mlado in staro.

Pratika za lepše dni vsebuje koledar s setvenim koledarjem in pomembnimi svetovnimi dnevi, karikature Branka Babiča in vice iz Pavlihovih pratik. Posebna poglavja so namenjena zdravemu življenju, nasvetom za vsak dan, predstavitvi Rdečega križa in oblikam pomoči starejšim.

Vsebino pratike smo popestrili z likovnimi in literarnimi izdelki mladih, ki so se odzvali na natečaj Male ode radosti. Mladi so hvalnice veselju, radosti in humorju izrazili z risanjem, pisanjem pesmi, veselih dogodivščin in kratkih zgodb. Prejeli smo 768 izdelkov iz 23 izobraževalnih organizacij, objavili smo jih 63. Na ta način smo tkali niti medgeneracijskega sožitja.  

Za vsebino pratike so s prostovoljskim delom poskrbeli člani uredniškega odbora z urednico Nuša Rustja in karikaturist Branko Babič. Oblikovalcu Boštjanu Grubarju je uspelo nostalgični pridih Pavlihovih pratik prenesti v domiselno in vizualno privlačno oblikovano knjižico. Glavni sponzor, Krka, tovarna zdravil, Novo mesto in drugi številni donatorji so omogočili tisk pratike. Zahvala velja vsem, ki so poskrbeli, da je pratika nastala in izšla. Prepričani smo, da bo slehernega bralca nagovorila na svoj način in mu polepšala dneve prihajajočega leta 2023.   

                                                                                                                                                             Nuša Rustja

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih