fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice Občina Ostalo

MO Novo mesto leto zaključuje s številnimi pridobitvami za občane

V preteklih mesecih so na Mestni občini Novo mesto zaključili z več investicijami, tako na področju cestnega, kanalizacijskega kot tudi vodovodnega omrežja, številni projekti, kot sta sanacija cest in ureditev parkovnih površin, pa so se izvajali tudi v jesenskem in zimskem času. Med aktualnimi projekti izpostavljajo prenovo kolesarske steze na Topliški cesti in večnamenskih domov v Uršnih selih in Gabrju.

V ospredju izpeljanih projektov varnost šolarjev

V decembru so zaključili s preureditvijo križišča Ceste brigad z Andrijaničevo cesto v vrednosti okoli 215.000 evrov. Omogočili so višjo raven varnosti za pešce in kolesarje, kar je velika pridobitev predvsem za tamkajšnje osnovnošolce, s spremembo prometnega režima pa dosegli tudi zmanjšanje tranzitnega motornega prometa skozi stanovanjsko sosesko. Končana je tudi  druga faza prenove Šmihelske ceste med križiščem s Šukljetovo in odcepom za Regrške Košenice, ob cesti so zgradili tudi pločnik in omogočili varen dostop otrok do osnovne šole. Z novim avtobusnim postajališčem v Birčni vasi v vrednosti približno 173.000 evrov so uporabnike avtobusnih prevozov, med katerimi je mnogo dijakov in osnovnošolskih otrok, umaknili od prometne ceste, ob postajališče pa postavili še ekološki otok.

Foto: MO NM

V izvenmestnih krajevnih skupnostih nova komunalna infrastruktura

Ždinjo vas opremljajo s sodobnim kanalizacijskim in vodovodnim vodom, uredili bodo tudi nov vodohran, medtem ko so v Češči vasi z gradnjo kanalizacijskega omrežja že zaključili. V Gornji Težki Vodi prav tako poteka prenova zastarelega vodovodnega omrežja, med Dolenjim in Gorenjim Suhadolom pa smo po presihanju vodnega vira v sodelovanju s Komunalo Novo mesto uspešno zagnali vodovod v dolžini 870 metrov in trem objektom ponovno zagotovili dostop do vode.

Mestno jedro bogatimo z novimi parkovnimi ureditvami

Za sprehajalce so zastavili novo peščeno sprehajalno pot, ki so jo umestili v Portoval na nabrežje reke Krke in jo bodo sčasoma obogatili z otroškimi igrali, ob njo pa bodo zasadili tudi zelenje. Otroška igrala in nova drevesa, s katerimi so zamenjali nevarno drevje, so umestili tudi na grič Marof, kamor so za mimoidoče postavili nove klopi, smetnjake in stojala za kolesa. Velika pridobitev je tudi javna razsvetljava, ki spremlja Kettejev drevored.

Začeli so z zasaditvijo sadik avtohtonih slovenskih drevesnih vrst breka in skorša, ki so jih prejeli v dar od someščana Marka Kobeta. Izmed 50 darovanih sadik so dve posadili na vhod v Župančičevo sprehajališče na Pugljevi ulici, 46 sadik pa je dom dobilo na zelenih površinah ob sprehajalni poti na Šancah.

Foto: MO NM

Investirajo v cestne površine

Izvedli so preplastitev in sanacij 13 odsekov občinskih cest, sklenili so tudi sanacijo usada cestišča v vrednosti nekaj več kot 100.000 na ulici Ob Težki vodi, kjer so prenovljeno vozišče nadgradili še s pločnikom. Dela potekajo dalje tudi v mestnem jedru, kjer obnavljajo in komunalno opremljajo Rozmanovo, Prešernovo in Kastelčevo ulico. Okoli 310.000 evrov so vložili tudi v dopolnitve, ponekod pa v popolnoma novo opremljanje cestne razsvetljave v več kot desetih krajevnih skupnostih.

Prenove so deležne tudi državne ceste, trenutno se tako celovito prenavlja Mirnopeška cesta, na Petelinjeku se pa zaključuje sanacija usada cestišča. Poleg tega bo država predvidoma januarja 2021 začela z razširitvijo krožišča Tabletka, kjer bodo osrednje spremembe izvedene na priključkih. Po prenovi bodo vsi priključki in izvozi ločeni na dva pasova z ločevalnimi otoki, ki bodo pasove ločili pred vstopom v krožišče. Ločevalni otoki bodo omejevali tudi izstop iz krožišča.

V kratkem se bo začela tudi obnova kolesarske poti in pešpoti ob Topliški cesti, kjer bodo v prvi fazi projekta investirali približno 190.000 evrov ter tako za kolesarje in pešce uredili povezavo od križišča Ulice Slavka Gruma in Irče vasi do križišča pri priključku avtobusne postaje Novo mesto. Nova kolesarska pot z javno razsvetljavo se bo navezala tudi na predvideno kolesarsko povezavo Bršljin – Drska preko načrtovane brvi v Irči vas, s katero bomo nato še dodatno izpostavili Olimpijski center Novo mesto, ki je bil letos nadgrajen z dodatnimi tribunami in sanitarijami.

Novi podobi za večnamenska domova v Uršnih selih in Gabrju

Zadružni dom v Uršnih selih bo po končani prenovi, h kateri bodo v Mestni občini Novo mesto prispevali okoli 350.000 evrov, nudil stanovanja in prostore za krajevno skupnost, društva ter knjižnico, gostil pa bo lahko tudi kulturne dogodke. Prizidek gabrskega kulturnega doma bo vreden malo več kot 180.000 evrov in bo v kletnem delu služil kot garaža za gasilsko vozilo ter v mansardnem delu kot večnamenski prostor.

Foto: MO NM

Dvesto novih najemniških stanovanj v Podbrezniku

Približno 200 novih stanovanj bo v prihodnjih letih zraslo v Podbrezniku, kjer bodo gradili dva stanovanjska bloka, Stanovanjski sklad Republike Slovenije pa tri. Enako število novih stanovanj  bo SSRS gradil tudi na območju Brod-Drage. Med njimi bo tudi približno 30 t. i. oskrbovanih stanovanj. Brod-Drage bo poleg stanovanj ponudil tudi zemljišča za gradnjo hiš, in sicer za 14 prostostoječih hiš, 28 vrstnih hiš in 15 dvojčkov, kar skupno znaša 57 zemljišč za odkup. Načrtovana gradnja stanovanj v Podbrezniku bi lahko stekla hitro, morda že v drugi polovici leta 2021.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih