fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Društva Gospodarstvo Občina

Mostovi povezujejo Novo mesto

V petek, 21. aprila je v hotelu Šport na Otočcu potekal seminar Mostovi povezujejo, ki ga je organiziralo Društvo gradbenih inžinirjev in tehnikov Novo mesto. Zvrstila so se predavanja o mostovih v Novem mestu, projektiranju s tehnologijo nateznih mostov, o gradnji dveh novih brvi, upravljanju itd.

Ob novih brveh Irča vas-Groblje ter Loka-Kandija v Novem mestu pričakujemo še 4 nove mostove. Dva cestno železniška betonska mostova z nizko konstrukcijo brez opornikov v reki na vzhodni ter zahodni obvoznici (Brezje-Regrške Košenice ter Mačkovec-Revoz), ob katerih bosta stali brvi, ki bosta namenjeni pešcem in kolesarjem, tako da bodo najranljivejši udeleženci ločeni od avtomobilskega prometa. Mostova bosta zgrajena na zasnovi škatlaste prednapete konstrukcije.

Pri vseh mostovih so bili izbrani projekti dr. Marjana Pipenbaherja, ki je zasnoval Pelješki most s široko ekipo strokovnjakov: Tomaž Weingerl, Metka Kobolt, Tatjana Gotovčević, Jurij Kobe, Peter Plantan, Urša Podlipnik.

Brv Loka-Kandija je mestni most in le ta bo spremenil tok dogajanja, desni breg bo postal bolj živ. Zanimivost te brvi so v kamnito ograjo vžgane vse ribe, ki plavajo v reki Krki. To je dodana vrednost brvi in uporabnikom mostu.

Trije mostovi oziroma brvi bodo narejene na zasnovi tehnologije nateznih trakov, gre za kovinsko konstrukcijo, saj vemo, da les in voda nista najboljša prijatelja in zato leseni mostovi potrebujejo veliko več vzdrževanja in obnavljanja kot kovinsko-betonske konstrukcije. Velikokrat so mostovi zasnovani tako zgrajeni za pešce, se pa včasih tudi uporabljajo za avtomobilski promet.

V naslednjem koraku izgradnje mostov na obvoznicah sledi izdelava projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja, k temu pristopa tudi investitorica projekta Direkcija RS za infrastrukturo.

Predviden začetek gradnje obvoznice in mostov tako na vzhodu kot zahodu je v letu 2025 ter zaključek v letu 2027.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih