fbpx
Mestnik
Aktualno Gospodarstvo Narava & zdravje Novice Politika Zanimivosti & Zabava

Na Brežiškem za spodbude kmetijstvu letos rekordnih skoraj 210.000 evrov

Občina Brežice za spodbude kmetijstvu letos namenja rekordnih 208.000 evrov. Od te vsote je prek javnega razpisa razvojnih programov kmetij oz. naložb v primarno kmetijsko proizvodnjo namenila 150.000 evrov. Po besedah brežiškega župana Ivana Molana bo občina sodelovala pri naložbah v kmetijstvo v skupni vrednosti skoraj milijon evrov.

Brežiška občina za razvojne programe kmetij letos namenja 30.000 evrov več kot lani, prek omenjenega marčnega razpisa pa bo podprla skupaj 61 naložb in projektov v kmetijstvu in s tem omogočila izvedbo naložb v skupni vrednosti milijon evrov, je ob nedavni predstavitvi izbranih razvojnih programov povedal Molan.

Po podatkih svetovalca za kmetijstvo Občine Brežice Romana Matjašiča dodeljena občinska denarna podpora dosega skoraj petino zneska izbranih naložb. Najvišji znesek subvencije znaša skoraj 4000 evrov, najnižji pa dobrih 800 evrov.

Gre za naložbe od nakupa opreme – sejalnikov, mulčarjev, bran, kosilnic, traktorskih prikolic, trosilcev in škropilnic – do prenove streh na kmetijskih zgradbah in gradnje hlevov. Najvišja vrednost prijavljene naložbe je znašala skoraj 50.000 evrov, občina pa bo sofinancirala tudi nakup štirih traktorjev s pogonom na vsa štiri kolesa, je še dodal Matjašič.

FOTO: Unspash.

Za tehnično podporo 20.000 evrov

Poleg omenjenih razpisnih sredstev brežiška občina za tehnično podporo kmetijstvu letos namenja 20.000 evrov. Gre za podporo društvom na področju kmetijstva za izobraževanje, izmenjavo izkušenj in ocenjevanje kmetijskih pridelkov, je pojasnil župan.

Med drugim občina 20.000 evrov namenja še sofinanciranju promocije vinorodnih okolišev oz. šestim vinogradniškim društvom, ki deluje v Občini Brežice. In sicer za pripravo različnih prireditev, promocijskih filmov in drugih oblik promocije, poroča STA.

FOTO: Unsplash.

Ekološkemu kmetijstvu oz. društvom, ki delujejo na področju ekološke pridelave hrane, namenja 3000 evrov podpore. Za promocijo kmetijstva in pridelovalcev pa bo šlo 15.000 evrov.

Sofinancirali bodo različne prireditve. Med temi je Molan navedel prireditev Bizeljsko ajdov kolač, Cvičkorel ex tempore, projekt kakovostnih lokalnih vin Županovo vino, plačilo strokovni komisiji za društveno ocenjevanje vin in druge podobne prireditve. Molan je še ocenil, da brežiška občina kmetijstvu letos namenja rekordni znesek.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih