fbpx
Mestnik
Aktualno Gospodarstvo Novice Zanimivosti & Zabava

Na Popre po zmago rekordnih 607 mladih tekmovalcev v podjetniških idejah

V teh dneh je bila Slovenija priča podjetniškemu tekmovanju, v katerem je 362 mladih iz celotne države in zamejstva predstavljalo svoje poslovne ideje izkušenim podjetnikom. Slednji so izbrali najboljše, ki se bodo pomerili na finalu 4. aprila 2024 v Novi Gorici.

Predstavitve podjetniških idej za regijo JV Slovenija je potekalo 6. marca. Na dogodku je 150 mladih pred devetčlansko komisijo predstavilo 42 podjetniških idej. Da se je podjetništvo v šolah že dodobra vpeljalo, priča vsakoletno višje število prijav, lani smo jih prejeli 37. Veseli nas, da regijsko tekmovanje opravičuje svoje ime, saj smo poleg večinskih dolenjskih prijav prejeli tudi poslovne modele iz Bele krajine in s Kočevskega.

Poleg tekmovanja v Razvojnem centu Novo mesto so regijski predizbori potekali tudi v velenjskem Saša inkubatorju, Tehnološkem parku Ljubljana in Primorskem tehnološkem parku v Vrtojbi.

Vsaka ekipa je svojo idejo pred podjetniško komisijo predstavila v petminutnem “pitchu”. Štiri regijske komisije so izbrale po tri finaliste iz vsake starostne kategorije: osnovnošolci, dijaki in mladi do 29. leta – skupno 36 ekip. Te so prejele po 500 € iz nagradnega sklada z namenom, da do finala izboljšajo svojo poslovno idejo.

Nagradni sklad tekmovanja znaša 36.000 EUR bruto. Na finalu nacionalnega tekmovanja bodo najboljše ekipe iz treh starostnih kategorij prejele denarne nagrade:

  • za 1. mesto v višini 2.000 EUR neto
  • za 2. mesto v višini 1.300 EUR neto
  • za 3. mesto v višini 700 EUR neto

Podjetniško tekmovanje mladih POPRI organizira Primorski tehnološki park v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport, SPIRIT Slovenija, javno agencijo in Slovenskim podjetniškim skladom, ki zagotavlja tudi nagradni sklad tekmovanja. Ostali organizatorji so še Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, Mestna občino Nova Gorica ter Občina Šempeter-Vrtojba.

  Kdo so finalisti?

 RAZVOJNI CENTER NOVO MESTO – Podjetniški inkubator Podbreznik

OSNOVNOŠOLCI

IDEJATEKMOVALCIŠOLAMENTOROPIS IDEJE
Adventure RealmLara Mihelič

Alex Kodrin Vuković

Danis Šarčević

OŠ Ob Rinži KočevjeKatja Ilc Virant

Kaja Ferenc

Adventure Real je licenca, ki jo zakupijo občine, ki si želijo v svojo ponudbo vključiti aktivnost po modelu Escape room-a v razširjeni resničnosti. Ker se igro igra s pomočjo tablic, je to za naročnike/kupce cenovno in prostorsko ugodneje, poleg tega je vsak produkt popolnoma personaliziran.
Satnik s srcemLILIJA GORNIK

Lucija Gornik

Neža Malnarič

OŠ Belokranjskega odreda SemičVlasta Henigsman

Ana Štublar

Ideja je satnik, v katerem so kalupi s praznimi srci. Čebele jih napolnijo s satjem. Nato v satje prinesejo med. To medeno srce čebelar vstavi v kozarec za med, ki je napolnjen z medom. Srce v medu je lep in zdrav izdelek, zato se lažje proda po višji ceni. Srce ima simbolno vrednost.
Pasja oprsnica B-goldElza Matko

Martin Rožmanc

NušaBobnar

OŠ Toneta PavčkaLidija Lampe

Anja Luštek

Pasja oprsnica B-gold je napredna in modernizirana verzija običajne oprsnice, ki živalim nudi udobje, varnost in samozavestne ter brezskrbne sprehode. Je enostavna za uporabo, ima možnost personalizacije in je kakovostna.

 DIJAKI

IDEJATEKMOVALCIŠOLAMENTOROPIS IDEJE
Prigrizki HemptyZala Fišter

Špela Gril

Blažka Lesjak

 

 

Ekonomska šola Novo mesto, Srednja šola in gimnazijaMateja Nemanič

 

Prigrizki Hempty nudijo okusno in bolj zdravo alternativo že obstoječim prigrizkom na trgu. Imajo visoko vsebnost vlaknin in beljakovin ter so primerni za vegane in za ljudi z laktozno intoleranco. Narejeni so iz kakovostnih sestavin in vsebujejo industrijsko konopljo v obliki proteinov.
SLUGUARDMaja Jernejc

Renata Jereb

 

 

 

Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma, Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazijaMitja Turk

Jana Goršin Fabjan

SLUGUARD je popolnoma naraven in inovativen ekološki pripravek, ki se uporablja za zatiranje polžev in listnih uši. Glavno učinkovino pripravka tvori mešanica iz tujerodnih invazivnih rastlin, ki rastejo v Sloveniji. Naravni pripravek SLUGUARD je primeren za vrtičkarje in kmetovalce.
Three sips cupStefanija Meglič

Vanessa Gole

Alja Sinrajh

Karin Potokar

Hana Kompare

Šolski center Novo mesto, Srednja gradbena, lesarska in vzgojiteljska šolaGREGOR BRAČUN

Vesna Dolinar

Three sips cup je termovka, namenjena shranjevanju napitkov in hrane. Sestavljena je iz treh delov, ki se med seboj dopolnjujejo z navojem, kar omogoča, da lahko prosto spreminjamo zaporedja delov termovke. Zaradi aluminijskega materiala, iz katerega je narejena, obdrži snovi v prvotni temperaturi.

 MLADI DO 29. LETA

IDEJATEKMOVALCIŠOLAMENTOROPIS IDEJE
Cut NutPatricija Slak

Špela Barbo

Ekonomska šola Novo mesto, Višja strokovna šolaSonja KukmanCut Nut je naprava za rezanje kostanja. Gre za inovativen pripomoček, oblikovan iz odpadnega lesa, ki omogoča hitro, enostavno in učinkovito rezanje večje količine kostanja hkrati.

Uporabna je za posameznike, ki pečejo kostanj in jih moti nerodno ter počasno rezanje kostanja.

Lesena svetila INŽ KočevjeGal Žvab

 

Šolski center Novo mesto, Višja strokovna šolaMarjan HočevarV podjetju INŽ Kočevje bomo izdelovali estetske in kakovostne lesene luči. Te dajejo ambientu toplino in pridih domačnosti. V sama svetila je vključena tudi kulturna dediščina kraja, ki se odraža z vključenostjo leskove vitre v sam produkt, ki daje svetilom poseben dizajn in dodano vrednost.
Nedanovski falcon centerKristjan Nedanovski

 

Se ne izobražujem Nedanovski falcon center se ukvarja z vzrejo sokolov, specializirani pa smo za vzrejo in treniranje sokolov za hitrostne dirke.

Na Razvojnem centru Novo mesto 16. aprila organiziramo tudi nacionalno srednješolsko tekmovanje ScienceJam, na katerem združujemo znanost in podjetništvo.

Razvojni center Novo mesto

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih