fbpx
Mestnik
izpoved
Aktualno Kronika in policijska poročila

Na poti v šolo trije dijaki lažje poškodovani

Po družbenih omrežjih se je je razširila informacija, da naj bi v bližini ene od novomeških srednjih šol prišlo do pretepa več oseb. Kaj odgovarja policija?

Policisti PP Novo mesto so se odzvali in pričeli izvajati aktivnosti za izsleditev vpletenih in razjasnitev vseh okoliščin. Ugotovili so, da naj bi skupina mladoletnikov na Šegovi ulici najprej verbalno napadla dijake, potem pa še fizično. Med  preiskavo so ugotovili identiteto napadalcev iz okolice Novega mesta in Šentjerneja. V popoldanskih urah so jih izsledili in privedli na policijsko postajo. O nasilništvu mladoletnikov so obvestili starše in center za socialno delo. Policisti PP Novo mesto nadaljujejo s preiskavo in ugotavljanjem odgovornosti za nasilje posameznih mladoletnikov in morebitne odgovornosti drugih oseb, ki so jim mladoletniki zaupani v oskrbo.  O ugotovitvah bodo policisti po zaključeni preiskavi seznanili pristojno tožilstvo.

“Vodstvo policijske postaje Novo mesto zelo dobro sodeluje z vodstvom Šolskega centra Novo mesto. Predstavniki šole jih redno obveščajo o vseh ravnanjih, ki vplivajo ali bi lahko vplivala na varnost dijakov. Policisti tako izvajajo aktivnosti, ki se nanašajo na varnost dijakov v prometu (vidnost, e-skiroji, mopedi, neprilagojena hitrost…), posebej pa so pozorni na pojav morebitnega nasilja med mladimi. Policisti PP Novo mesto so svojo prisotnost na širšem območju šolskega centra še okrepili in z različnimi oblikami dela, pa tudi v pogovorih z mladimi vplivajo na zmanjševanje protipravnih ravnanj. Tudi v tem primeru smo bili seznanjeni, da naj bi dijaki snemali pretep, kasneje pa posnetek objavili na družbenih omrežjih. Predvsem nam je žal, da tudi v tem primeru nihče od očividcev pretepa ni poklical na pomoč policistov na številko 113 ali na anonimni telefon 080-1200. Očitno kot družba še vedno nismo uspeli senzibilizirati mladih o nesprejemljivosti vsakršnega nasilja in o potrebi po takojšnji pomoči žrtvam,” sporočajo iz PU Novo mesto.

Vsakršno nasilje je kršitev človekovih pravic. Naša pozornost pa ne sme biti usmerjena zgolj v žrtve in storilce, temveč tudi opazovalce nasilja oziroma tiste, ki nasilje opazijo. Včasih žrtev sama ne zmore ali ne zna poiskati pomoči. V takih primerih otroke in mladostnike policija, da v imenu žrtve poiščejo pomoč in ji tako zagotovijo varnost, dodajajo.

“Ob vsem tem apeliramo na vse učitelje, pedagoške delavce, športne trenerje, delavce v raznih mladinskih organizacijah, ki pri svojem delu prihajate v stik z otroki in mladostniki, da ste pozorni na znake, ki bi vam lahko nakazovali, da je otrok v šolskem, socialnem ali spletnem okolju žrtev medvrstniškega nasilja.”

Če nasilje zaznate ali vam za nasilje kdo pove, o tem obvestite center za socialno delo ali prijavite na telefonski številki policije 113 ali na najbližji policijski postaji.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih