fbpx
Mestnik
Foto: Arhiv Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto
Kultura Ostalo

Na robu poletja: Devica, kraljica, vdova, prasica in Kurji pastir

 Že tretje leto zapored novomeška knjižnica poletno dogajanje zaključuje s poletno-jesenskim delom sklopa pogovornih večerov Na robu poletja, ki se bo odvijal septembra v Parku Rastoče knjige ob knjižnici, v primeru dežja pa v prireditvenem atriju knjižnice, sporoča Bojana Medle iz knjižnice Mirana Jarca Novo mesto.

V torek, 13. septembra 2022, ob 18. uri bo pisateljica, publicistka in prevajalka Erica Johnson Debeljak spregovorila o svoji knjigi z drznim naslovom Devica, kraljica, vdova, prasica, v kateri se z dobršno mero poguma loteva tabuiziranih tem, kot so smrt, žalovanje, bolečina in vdovstvo. Z njimi se je pred leti soočila ob nenadni smrti moža pesnika in pisatelja Aleša Debeljaka. Po občutkih nemoči, jezi in zmedenosti je po vseh fazah žalovanja svoje življenje začela sestavljati na novo, v knjigi pa predstavi tudi pregled položaja vdov v različnih zgodovinskih obdobjih.

Cikel pogovornih večerov Na robu poletja bodo sklenili v torek, 20. septembra 2022, ob 18. uri v družbi Ferija Lainščka, enega najbolj branih slovenskih pisateljev in prejemnika številnih nagrad, katerega literarna dela so doživela največ filmskih adaptacij pri nas. Pred izidom je namreč nadaljevanje njegove avtobiografske trilogije Kurji pastir, beseda pa bo tekla tudi o njegovi poeziji in aktualnih ponatisih njegovih del, ki se kar vrstijo. Pred kratkim je izšla njegova pesniška zbirka Med nama je angel, v knjigi s skupnim naslovom Murska saga pa sta ponatis doživela romana Ločil bom peno od valov in Muriša, ki razkrivata skrivnosti in lepote reke Mure, s katero je močno zaznamovan avtorjev literarni opus.

Cikel pogovornih večerov Na robu poletja so začeli s Tonetom Partljičem, ki je obiskovalce navdušil s poznavanjem literature in pripovedovanjem zgodb iz svojega življenja ter poskrbel, da je večer minil v sproščenem in veselem vzdušju. FOTO: Arhiv Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih