fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Narava & zdravje Novice

Na Šancah nov drevored breka in skorša

MO Novo mesto je v sodelovanju s podjetjem Komunala na vrhu starega mestnega jedra, nekoč imenovanega Kapiteljski hrib, posadili sadike dreves brek in skorš, ki jih je nedavno Mestni občini Novo mesto podaril Novomeščan Marko Kobe.

Natanko 46 sadik, ki zdaj po poti do Šanc spremljajo sprehajalce mestnega jedra vse od Loke, je posajenih na obeh straneh, vzdolž obzidja na vrhu hriba pa so sadike zvrščene na spodnjo stran sprehajalne poti. Zasaditev je potekala v sladu z Zavodom za varstvo kulturne dediščine, ki je sočasno izvedlo tudi pregled na izkopanih površinah ter našlo nekaj zanimivih najdb iz prazgodovine, antike in srednjega veka, med drugim tudi žlindro in rimsko keramiko.  

Iz podjetja Komunala Novo mesto so nam sporočili, da bodo v prihodnjih dneh delavci izvedli vzdrževanje sprehajalne poti. Sadike, ki bodo pripomogle k dodatni ozelenitvi, je mestu podaril someščan Marko Kobe, ki se ukvarja z razširjanjem drevesnih vrst breka in skorša, ki ju vzgaja na svojem vrtu pod Kandijskim mostom. O breku in skoršu je dr. Peter Železnik, pooblaščenec župana za mestno drevje, povedal, da gre za slovenski avtohtoni plodonosni gozdni drevesni vrsti, ki pa sta na žalost zadnja desetletja precej redki, a izredno pomembni za prehrano živali v gozdu. Z novimi zasaditvami bomo tako v naše okolje vnesli ne samo dodatno zelenje, temveč tudi drevesni vrsti, ki imata zaradi plodonosne značilnosti dodane pozitivne vplive.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih