fbpx
Mestnik
Foto: Rožle Matko, član KD Dvor.
Novice Kultura

Nadvse uspešno leto 2019 za člane Kulturnega društva Dvor

Poslanstvo Kulturnega društva je organizirati dogodke za širšo publiko, tako za mlado kot za starejšo generacijo. Skrbimo za promocijo našega kraja in kulture. Skrbimo za ohranjanje in razvoj slovenskega jezika. Z dogodki, ki jih organiziramo poskrbimo za druženje ljudi in marsikdaj tudi za iskren nasmeh na obrazu ali solzico radosti v očeh.

Leto 2019 je bilo zares zelo plodno leto. Pohvalimo se lahko z rekordnim številom organiziranih dogodkov. Organizirali smo 25 dogodkov za širšo publiko in 5 lastnih internih dogodkov (sestankov) ter se odzvali na 12 povabil za sodelovanje z drugimi društvi, s klubi oz. organizacijami.

Dogodki so se odvijali v večnamenski dvorani na Dvoru, kakor tudi v telovadnici OŠ Dvor in v Železo livarskem muzeju in v galeriji na Dvoru, na kopališču v Stavči vasi in na prostem. Sodelovali smo tudi izven Občine Žužemberk, tako z mestno Občino Novo mesto, kot Občino Stražo, Dolenjske Toplice in Občino Trebnje.

V januarju 2019 so pevci Mešanega pevskega zbora Dvor ob Krki sodelovali na božično novoletnem koncertu v cerkvi v Žužemberku, tradicionalno smo začeli z dogodkom za otroke z lutkovno predstavo Babica zima in z ustvarjalno delavnico v sodelovanju s Knjižnico Mirana Jarca Novo mesto.

Dogodek v februarju 2019 smo pričeli s potopisnim predavanjem o Tibetu, v sodelovanju s Planinskim društvom Krka in dr. Kokalj. Odziven dogodek je bil organiziran v Železo-livarskem muzeju in v galeriji na Dvoru in sicer koncert etno bande Poseben gušt. Pevci Mešanega pevskega zbora Dvor ob Krki so sodelovali na prireditvi »Večer zborovske pesmi« na povabilo KUD Straža.

Marec 2019 je bil zelo ploden. Zimo smo preganjali s pustnim rajanjem za otroke in z animatorjema Teater Cizamo, sestankovali smo z Rdečim križem glede porabe finančnih sredstev pridobljenih na dobrodelnem koncertu, imeli letni Občni zbor Kulturnega društva, naša dramska skupina Floki je nastopala v KUD Straža z lastno igrico Tri muhe in umazani ribnik ter predstavila igrico tudi v večnamenski dvorani na Dvoru, na povabilo članice Tjaše Primc smo se člani udeležili tudi 1. spev Slama v Sloveniji, sodelovali na Območni reviji odraslih pevskih zasedb v Kulturnem domu Janeza Trdina v Novem mestu, za materinski dan pa smo organizirali koncert Mama je ena sama z našimi najmlajšimi pevci Otroškega pevskega zbora Dvor ob Krki. Zadnji dogodek v marcu je bil pohodniško obarvan. Organizirali smo tradicionalni 13. pohod po poti Janeza Kmeta.

V aprilu 2019 smo naši pevci sodelovali na Reviji odraslih cerkvenih pevskih zborov dekanije Žužemberk, v večnamenski dvorani pa smo gostili KUD Straža, kjer so se predstavili z šansoni in recitali v spomin Ježka. Dogodek so poimenovali Prižgimo luč, ljudje!

Junija 2019 smo organizirali koncert Pozdrav poletju, kjer so se predstavili vsi naši pevci MePZ in OPZ Dvor ob Krki. Na povabilo Konjeniškega društva Plešivica so pevci sodelovali pri 20. obletnici društva na Plešivici.

Julija 2019 smo sodelovali s KUD Žužemberk na Spominski uri Zalli Zarana. Predstavili so se Vokalna skupina Dvorjani in Ana Može. V prelepem kopališču v Stavči vasi, smo pod senco brez, organizirali Sprehod v knjige po francosko v okviru projekta Centre de créations pour l’enfance, s pedagoginjo Mašo ki je na igriv in poučen način je naučila naše najmlajše logiko učenja francoščine. Pohvalimo se lahko tudi s postavitvijo knjigobežnice na kopališču v Stavči vasi, z namenom dviga bralne kulture med mladimi,  izposoje in izmenjave knjig. Odzvali smo se tudi povabilu Občine Žužemberk in OŠ Žužemberk, kjer smo sodelovali pri programu in na slavnostnem dogodku otvoritve vrtca Sonček in na slavnostni prireditvi Občine Žužemberk, kjer so pevci MePZ prejeli tudi pisno priznanje za 20 let obstoja in uspešnega dela.

Po zasluženih počitnicah so naši pevci Vokalne skupine Dvorjani v septembru 2019 sodelovali pri programu na otvoritvi obnovljene cesta na Selih. V oktobru 2019 smo pričeli tudi z vajami otroškega pevskega zbora Dvor ob Krki in prav tako Mešanega pevskega zbora Dvor ob Krki. V Železo livarskem muzeju in galeriji na Dvoru smo organizirali krasen dogodek, kjer smo predstavili avtorja in knjigo domačega, suhokranjca Jožeta Štuparja – O medvedjem žolču in druge prigode. Gostili smo članice Kluba poslovne odličnosti Dolenjske in Bele krajine pri odkrivanju suhokranjskih lepot, nadaljevali smo s predstavo za otroke Picko in Packo, kjer smo sodelovali s Krajevno knjižnico Dvor. Domačina in mlada starša Mišmaš iz Stavče vasi pa sta nam predstavila družinski potopis Kako potovati in uživati z majhnimi otroki – FEZ Maroko.

V novembru 2019 so se pevci MePZ Dvor ob Krki intenzivno pripravljali na 20. obletnico MePZ Dvor ob Krki, na turistični kmetiji Žgajnar nad Škofjo Loko. V večnamenski dvorani pa smo v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije organizirali predavanje na temo Ris in ostale velike zveri Suhe krajine. Z otroki in njihovimi starši smo izdelovali novoletne okraske za okrasitev dvorskega dreveščka.

V veseli december 2019 smo zakorakali z Majo Kokol in Krajevno knjižnico Dvor z branjem knjige Rdeča žoga ter rajanjem z rdečo žogo v okviru Dneva knjižnice; na Miklavžev večer smo krasili dvorski drevešček v centru Dvora in simbolično s petjem prižgali praznične lučke. 14. december je bil prav poseben dan za naše pevce, ki so skupaj s številnim občinstvom v Železo livarskem muzeju in galeriji na Dvoru praznovali 20. obletnico obstoja skupaj z bivšimi zborovodji in člani zbora. Otroci Otroškega pevskega zbora Dvor ob Krki in vokalna skupina Mezzo iz Novega mesta pa so nam polepšali nedeljski večer z Božično-novoletnim koncertom v Železo livarskem muzeju in galeriji Dvor.

Foto: Rožle Matko, član KD Dvor.

Omeniti moramo tudi vsakotedenske vaje naših pevcev, ki redno potekajo v večnamenski dvorani na Dvoru z zborovodjem Jernejem Fabijanom in Tjašo Primc. Tudi delovna skupina deklet: Jadranka Meglen, Vesna Može, Valerija Vidmar in Brigita Lavrič, ki smo zadolžena za organizacijo in pripravo dogodkov smo zelo aktivne. V namen delovanja društva, organizacijo in promocijo dogodkov ter promocijo Kulturnega društva opravijo ogromno dela in porabijo ogromno prostovoljnega časa.

Člani KD Dvor smo se izkazali tudi kar se humanitarnosti tiče. S sredstvi, ki smo jih dobili pri dobrodelnem koncertu leta 2018 in ostalih donacijah smo skozi celo leto 2019 pomagali dvema družinama, ki sta utrpeli izgubo enega od staršev. S pomočjo bomo nadaljevali tudi v letu 2020.

Organizatorji dogodkov se lahko pohvalimo, da imamo povprečno število udeležencev na naših dogodkih kar 85 ljudi, na Facebooku nas spremlja preko 3500 sledilcev, naši članki v medijih pa so množično brani.

Veselimo se prihodnjih dogodkov, kjer nas vi, naši obiskovalci, vedno razveselite z množičnim obiskom. Z »novim starim« vodstvom, ki smo ga potrdili februarja 2020 na Občnem zboru KD Dvor, se bomo trudili še naprej!

Jadranka Meglen, tajnica KD Dvor

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih