fbpx
Mestnik
dobrote dolenjske, gregorčič, kuharska delavnica
Aktualno Dolenjska kulinarika Izbor uredništva Kulinarika

Najbolj nasmejan chef Roberto potrdil svoj sloves

Nasmejan in poln energije nas na kavo povabi Roberto Gregorčič. Znan dolenjski gostinec je razpet na treh frontah. Vajeti drži v Dvorcu Gregorčič in v Oštariji Herbelier, svoje bogato znanje kulinarike pa deli na delavnicah projekta Dobrote Dolenjske v Trebnjem, ki bodo kmalu dobile svoje prostore tudi v Novem mestu.

Kuharja, ki se je kulinarično izpopolnjeval tudi čez lužo, vodi filozofija, kjer poskuša preproste sestavine lokalnega izvora nadgraditi v vrhunsko jed, ki je prilagojena potrebam sodobnega človeka.

»V osnovi mi je bil poklic kuharja položen v zibelko. Po začetnih požigih v mamini kuhinji sem kar na hitro odšel v bližnjo najboljšo restavracijo in pričel nabirati prve profesionalne izkušnje pri štirinajstih letih. Šolo za gostinstvo in turizem sem obiskoval v Novem mestu. Po končanem  formalnem izobraževanju sem nabiral izkušnje po različnih gostinskih obratih v naši dolini. Vseskozi mi je bila želja, da grem v tujino. Tako sem pristal v Mercatorjevi restavraciji v Moskvi, kjer sem se prvič srečal z resno a la carte restavracijo. Po vrnitvi v domovino sem se zaposlil v podjetju Eurest, kjer sem delal na različnih področjih. V začetku tisočletja sem zavihtel kuhalnico v restavraciji Grad Otočec, kjer sem ostal deset let. Da življenje ni preveč dolgočasno, sem se v letu 2011 odločil, da grem na samostojno poslovno pot in tako se je rodila ideja o Oštariji,« začetke opiše prijeten sogovornik.

Oštarija-Herbelier v Dolenjskih Toplicah je poznana po svoji gostoljubnosti, ki prijazno sprejme vsakogar: popotnike, družine in manjše skupine. Restavracija ponuja tradicionalne slovenske jedi, ki jim z ljubeznijo in spoštovanjem krojijo moderna oblačila. Sezonsko in lokalno ponudbo pospremijo z izborom najboljših vin lokalnih proizvajalcev.

Gostje Oštarije-Herbelier se, poleg kulinarike, lahko razvajajo tako s sproščujočimi termalnimi oddihi, kot tudi z vodenimi adrenalinskimi aktivnostmi, ki jih ponuja neokrnjeni Kočevski rog. Njihova lastna turistična agencija namreč povezuje kar tri regije: Dolenjsko, Belo krajino in Kočevsko ter v nepozabnih doživetjih spleta nova znanja, aktivno preživet prosti čas in prebuja vse čute: pozimi na belih strminah lokalnega smučišča Gače, poleti pa veslaje po zeleni rečni lepotici, reki Krki, ali ob njej, če se podate na turo z električnimi kolesi.

Prijetno utrujeni in sproščeni od celodnevnega raziskovanja zelenega srca Slovenije se gostje Oštarije-Herbelier lahko sprostijo v zeliščnih sobah ter apartmajih in skupaj z nami zapišejo nepozabne spomine za vse življenje. 

Kulinarično zgodbo je nadaljeval v Dvorcu Gregorčič. Dvorec Gregorčič je v celoti obnovljen spomenik nepremične kulturne dediščine in rojstna hiša slovenskega ornamentalista Jožeta Karlovška. V svoji moderni interpretaciji je Dvorec oživel slovenske ornamente, ki so dekorativno umeščeni na hodnikih, v restavraciji, nastanitvenih kapacitetah in v wellnessu. V čudoviti vili diši po vrhunski kulinariki z lokalnim pridihom.

Kaj je znanje, če ga držiš zgolj zase? Zato chef Gregorčič v sklopu delavnic Dobrote Dolenjske vodi kuharske delavnice. Skupina gurmanov, ki so se udeležili prvih delavnic, so bili navdušeni nad pripravo prosa s hladno ribo kot suši, sufleja iz prosene kaše z medom, orehi, čokolado in marmelado, itd … V prvem sklopu je potekalo 6 delavnic, kjer so se kuharji spoznavali z novimi kuharskimi tehnikami pa tudi z medosebno dinamiko za kuhinjskim pultom.

Prvi sklop delavnic se je zaključil, seveda pa kmalu sledi nova sezona delavnic chefa Roberta in Dobrot Dolenjske.

ML./D.B.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih