fbpx
Mestnik
Foto: N.F.
Novice Gospodarstvo

Najboljše ideje mladih podjetnikov

Najboljše ideje mladih podjetnikov

Drugo leto zapored je v Podjetniškem inkubatorju Podbreznik potekalo tekmovanje podjetniških idej mladih z imenom Popri. Regijsko tekmovanje služi kot predizbor državnemu tekmovanju, kamor se uvrstijo najboljše tri ekipe iz vsake kategorije. V preteklosti so s pomočjo tekmovanja Popri zrasle ideje, ki so že uresničene. Zagotovo ste v katerem od novomeških lokalov že opazili Heijus. Idejo za to funkcionalno pijačo sta zasnovala novomeška gimnazijca in z njo navdušila tudi na tekmovanju v ZDA.

Prvi so svoje ideje predstavili učenci zadnjih treh razredov osnovne šole.

Za predstavitev svoje ideje ima vsaka ekipa na voljo pet minut, nato sledijo še vprašanja komisije, ki jo sestavljajo trije člani.

“Čas predstavitve je omejen zato, da se udeleženci naučijo v čim krajšem času povedati bistvo svoje podjetniške ideje,” razloži Anja Jakše, ki je vodja regijskega tekmovanja v Novem mestu. “Udeleženci morajo predstaviti, kakšen problem rešujejo, kakšna je rešitev tega problema in kdo so prvi kupci njihove ideje.”

Člani komisije vsak posebej ocenijo posamezno podjetniško idejo. Najboljše tri ekipe določijo s seštevkom točk vseh ocenjevalcev. “Pomembno se mi zdi predvsem to, da je ideja izvedljiva. Vsi imamo namreč ogromno idej, pomembno pa je, da jih na koncu tudi izpeljemo,” svoje kriterije ocenjevanja opiše Irena Žagar, ena izmed članov komisije. “Velik plus je tudi to, da se znajdejo, ko jih izzovemo s kakšnim težjim vprašanjem. Pri tem jim veliko pomagajo mentorji, ki jih na ta tekmovanja prej pripravijo.”

Foto: N.F.

Po seštevku točk so se v kategoriji osnovnošolcev kot najboljše izkazale ekipe iz OŠ Žužemberk, OŠ Grm in OŠ Center. Vsaka od teh ekip si je zagotovila nadaljnje tekmovanje na državni ravni in prejela nagrado v vrednosti 500 €, s pomočjo katere bodo razvili svojo podjetniško idejo.

Učenci OŠ Žužemberk so razvili idejo o premični podlogi za igro. Poimenovali so jo Jump’n’play. “Bistvo igre je, da otroci skačejo po določenem vzorcu in med tem razmišljajo. Uporabljati morajo motoriko in ravnotežje,” razložita Kaja in Bine, člana ekipe. “Priprave na tekmovanje so bile kar naporne, zadnji mesec so potekale skoraj vsak dan. Veliko nam je pomagala učiteljica, ki na naši šoli vodi podjetniški krožek.”

“Tudi ostale ekipe, ki so bile nižje ocenjene, se lahko vključijo v Podjetniški inkubator Podbreznik. Tu jim nudimo mentoriranje in svetovanje, pomagamo jim pri razvoju njihove ideje. Letos smo izvedli tudi nekakšno generalko teden pred tekmovanjem. Tam so ekipe že dobile prve odzive, da so lahko predstavitve do tekmovanja še izboljšale,” pove Anja Jakše.

Po končanem tekmovanju osnovnošolcev, so se pomerile še ekipe srednješolcev in študentov ter mladih do 29 let. Tekmovalci uro pred začetkom še zadnjič vadijo svojo predstavitev, ki jo vestno štopajo, da ne bi presegli petih minut, ki jih imajo na voljo. Nervoza in tresoč glas izdajata, da se zares želijo izkazati. Zanimanje za podjetništvo med mladimi s pomočjo takšnih tekmovanj raste, z njim pa tudi tekmovalnost med ekipami.

N. F.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih