fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Narava & zdravje Novice

Največ snega zapadlo na Kočevsko-ribniškem, zimska idila ne bo trajala dolgo

Večji del Slovenije, z izjemo nižjih delov Primorske, se je zbudil v belo jutro. Ponoči je najobilneje snežilo na širšem Kočevsko-ribniškem območju, kjer snežna odeja danes zjutraj sega od 25 do 40 centimetrov visoko, že včeraj pa je močno snežilo na Notranjskem,« poroča Rok Nosan, lokalni vremenoslovec iz Ribnice, ki izdeluje vremenske prognoze tudi za potrebe medijske hiše Pop TV. Očitno je na Kočevsko-ribniškem območju tudi letos postreglo z najobilnejšimi snežnimi padavinami, saj je drugod snega bilo nekoliko manj. »Na Logaškem in Idrijskem je zapadlo okoli 30 centimetrov snega. Prav toliko snega je tudi na Bohinjskem, drugod na Gorenjskem pa snežna odeja sega večinoma od 20 do 25 centimetrov visoko,« sporoča Rok.

Najmanj snega je zapadlo proti vzhodu države. Na Koroškem, Dolenjskem in v Beli krajini ga je zapadlo od 10 do 15 centimetrov, še malo manj ga je na Štajerskem, medtem ko ga je v Prekmurju le za vzorec, saj je tu večji del noči deževalo. Zaradi nizkih temperatur je marsikje na tem območju nastajala poledica. Prav tako je deževalo na prehodu med Notranjsko in Primorsko, še zlasti v Brkinih, kjer je nastajal tudi žled,« še razkrije Rok.

Kaj se je dogajalo ponoči?

Rok pojasnuje, da sta se nad našimi kraji ponoči srečevali dve zračni masi. V spodnjih plasteh ozračja se je ob vzhodnih vetrovih zadrževal zelo hladen in vlažen zrak, višje pa je iznad Sredozemlja dotekal občutno toplejši zrak. Na severovzhodu in jugozahodu države, kjer je bila višinska otoplitev najizrazitejša, je sneg prehajal v dež, drugod pa nas je pred ledenim dežjem obvarovala alpsko-dinarska pregrada.

Čez dan se bodo snežne padavine umirile, zimska idila ne bo trajala dolgo

»Padavine so v večjem delu države že ponehale. Čez dan bo oblačno, a večinoma suho. Prav veliko se tudi danes ne bo ogrelo. Popoldanske temperature se bodo v notranjosti države gibale okoli ničle, na Primorskem, kjer bo še pihala šibka burja, pa bodo segle do 8 ali 9 stopinj Celzija.
Otoplitev bo nižine dosegla ob koncu tedna, ko bodo zahodno in osrednjo Slovenijo zajele nove padavine. Takrat bo snežilo le v gorah. Zimska idila po nižinah bo torej le kratkotrajna, zato velja izkoristiti današnji in jutrišnji dan,« pravi Rok Nosan.

M.K.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih