fbpx
Mestnik
Novice Aktualno Kultura

Največja Trdinova dvorana s 365-imi sedeži po novih pravilih lahko sprejme le največ 87 posameznikov

Koronavirus je letos popolnoma ustavil vso kulturno dogajanje. V Kulturnem centru Janeza Trdine so morali odpovedati ves kulturni program za šole. Do konca šolskega leta bi si ga ogledalo 8.000 učencev. Odpadli so štirje dogodki Mojčinega abonmaja, dva dogodka Grumovega abonmaja, en dogodek Kozinovega abonmaja in več komercialnih dogodkov. »Sprva smo izdelali načrt o nadomeščanju vseh odpadlih dogodkov. Sedaj je že jasno, da predstav za otroke ne bomo mogli nadomestiti, za ostale pa še vedno iščemo jesenske rešitve.«

Odpadli so vsi abonmajski dogodki in ves ostali program po 8. marcu. Prav tako so ustavili tudi vse dogodke zunanjih uporabnikov kulturne infrastrukture. Imajo pa tudi težave z lastno produkcijo. V mesecu februarju so imeli veliko premiero opere Julija, katero si je ogledalo kar 2.600 obiskovalcev. V nadaljevanju bi morala slediti postprodukcija v domači dvorani.

Kaj vse to pomeni za kulturni center?

Najprej se srečujejo z velikimi izpadom dohodka iz lastne dejavnosti, ki je posledica odsotnosti dogodkov. Prilagoditve na nove razmere jih postavlja v nove okvirje, saj je infrastruktura naravnana na sprejem velikega števila obiskovalcev. Zaradi dviga cen lahko visoke umetnostne vrednote znova postanejo dostopne le za manjše število obiskovalcev, ki si obisk lahko privoščijo. Temu pa se želijo izogniti, in sicer s pripravo alternativnega programa.

Še vedno prireditve ne potekajo normalno. Izvajajo le zelo omejeno produkcijo. »Začenjamo z glasbenimi dogodki v avli KCJT, nadaljujemo z manjšim festivalom konec avgusta, kjer bomo v novih pogojih ponudili nekaj za najmlajše ter nekaj za ljubitelje glasbe in gledališča,« pravi Aleš Makovac iz Zavoda Novo mesto.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih