fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice

Največji problem POMANJKANJE KADRA!

Svet zavoda Splošne bolnišnice Novo mesto je sprejel novelacijo Načrta pripravljenosti na ponovni val epidemije. V najvišji fazi bodo zdravili 43 COVID bolnikov in 12 intenzivnih COVID bolnikov.

V bolnišnici zaščitenih 68 % zaposlenih

»Trenutna zaščita zaposlenih (cepljeni in preboleli) je 68 %, samo cepljenih pa je 57 %,« so sporočili iz novomeške bolnišnice. Še vedno izvajajo redno tedensko testiranje zaposlenih, prav tako pa redno potekajo cepljenja zaposlenih.

Dobro opremljeni

Kar se tiče zalog osebne varovalne opreme so dobro opremljeni, saj imajo 2-6 mesečno zalogo. Na razpolago pa imajo tudi 21 respiratorjev-ventilatorjev in 6 prenosnih ventilatorjev.

Kako pa je s čakalnimi dobami?

»Na področju čakalnih dob ugotavljamo, da so le- te na eni strani pri ortopedskih operacijah, ORL operacijah, očesnih operacijah sive mrene, RTG diagnostike, sicer nad dopustnimi, vendar realizacijo programa presegamo. Na drugi strani pa, zaradi obvladovanja COVID epidemije, ne dosegamo realizacije programa, to so večinoma internistične specialistične ambulante, kjer je zaostanek največji,« sporočajo. Najbolj pa jih skrbi področje kardiologije, v ta namen so se tudi javili na razpis za skrajševanje čakalnih dob. So pa na področjih kolonoskopije in gastroskopije zaostanek v celoti že odpravili. Bodo pa glede na potek epidemije, v primeru višanja števila hospitaliziranih, postopoma zmanjševali redne programe, in sicer z zapiranjem operacijskih dvoran.

Na novi val so pripravljeni tudi v Domu starejših občanov in VDC-ju

V primeru pojava okužbe ali suma za okužbo z virusom COVID-19 imajo v VDC Novo mesto pripravljen krizni načrt. »Načrt v skladu z navodili MZ,MDDSZ ter NIJZ po potrebi, sproti posodabljamo. Ves čas pa smo na vezi tudi z regijsko epidemiološko službo,« pove dirketor mag. Mitja Mežik. Kot ocenjujejo imajo zadostne količine zaloge opreme, ki ga potrebujejo za delo v sivi in rdeči coni.

Tudi v novomeškem Domu starejših občanov so v skladu z navodili in priporočili dopolnili krizni načrt, v katerem so opredeljeni vsi postopki ravnanja v primeru pojava okužb in seveda tudi preventivni ukrepi, ki jih izvajajo. Na zalogi imajo tako redno zaščitno opremo kot tudi posebno varovalno opremo. »Glede na to, da ne moremo natančno predvideti obsega novega vala, ocenjujemo, da jo je dovolj za štirinajst dni,« poved direktorica DSO Milena Dular.

Potrebno je bilo veliko hitrega ukrepanja

V predhodnih valih so se soočali tudi s pomanjkanjem kadra. »Takoj na začetku pojava okužb z virusom COVID-19 je bilo še veliko nejasnega, neznanega in smo se istočasno kot epidemiološka stroka učili tudi mi. Izziv nam je predstavljal tudi negativno stanje, strah pred pojavom okužbe v zavodu, nenehno prilagajanje ravnanja in delovanja epidemiološkim razmeram,« pove direktor VDC-ja. So pa se naučili predvsem to, da skupaj, povezano in s sodelovanjem vseh zaposlenih in zunanjih strokovnjakov, zmorejo premagati virus. V preteklem letu so v ta namen izvedli tudi več izobraževanj in usposabljanj za vse zaposlene.

Tudi v Domu starejših občanov so se zaradi velike okuženosti sodelavcev srečevali s pomanjkanjem kadra.»Okužene stanovalce smo namreč morali oskrbovati v domu, čeprav nismo imeli zagotovljenih pogojev,« pravi. In ravno izkušnje prejšnjih valov so zanje zelo pomembne, saj so se morali znajti v kompleksu nejasnosti in nedorečenosti in zadeve izpeljati po najboljših močeh. »Predvsem je bila pomembna dobra organizacija ter srčnost in predanost vseh zaposlenih,« pravi Dularjeva.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih