fbpx
Mestnik
Foto: DOPPS
Aktualno Dogodki Novice

Napadi vran vsako leto pogostejši. V Novem mestu še nič prijav

Številni poročajo o napadih vran na ljudi in pa tudi o napadih na avtomobile ali pa na stanovanjsko hišo. Iz Policijske uprave Novo mesto so nam sporočili, da zaenkrat na našem območju niso prejeli nobene prijave o napadih vran.


Objavljamo nekaj zapisov,ki so jih napadle vrane v drugih regijah:


“Ja, tudi pri nas vrane napadajo ljudi. Poznam prier, ko je bila oseba na sprehodu in jo je vrana napdala, da je imela poškodovano glavo.”


“Skoraj tri tedne smo imeli težave z vranami. Napadale so hišo in na njej naredile kar nekaj škode. Pa se nihče ni dotaknil ne njih ne njihovih gnezd.”Urška Koce iz Društva za opazovanje in poučevanje ptic v Sloveniji pojasni, da se v tem obdobju speljujejo njihovi mladiči, ki pa gnezdo zapuščajo še preden imajo dokončno razvite peruti in zato še niso sposobni letanja, tako da se zadržujejo predvsem na tleh. “Zaradi tega so precej ranljivi in starši še vedno intenzivno skrbijo zanje in za njihovo varnost,” pravi. Torej gre pri napadih vran tako na človek ali žival za odganjanje vsiljivca, ki se preveč približajo mladičem. Kot pojasni Urška gre to za kratko obdobje dveh ali treh tednov, dokler mladiči ne poletijo in so se sposobni sami umakniti. So pa ti napadi vran vsakoleten in normalen problem. Morda zadnje čase bolj zaznave, saj so vrane v zadnjih desetletjih postale pogostejše v mestih in so kontakti z ljudmi bolj številčnejši.

Kaj storimo, če nas napade vrana? V primeru napada je najboljše mahati z rokami, da jih preženemo in se seveda umakniti.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih