fbpx
Mestnik
Zakaj se Janez Janša tako usmerja v zunanjo politiko? FOTO: slovenian-presidency.consilium.europa.eu
Aktualno Novice Politika

Napovedujemo: Janez Janša bi lahko bil nov predsednik Evropske komisije

Kaj pa si o tem mislite vi?

Janez Janša z obiskom Ukrajine in s svojimi zadnjimi dejanji na evropskih tleh, močno privablja pozornost in pridobiva na prepoznavnosti, kar ima lahko za končni cilj – med vsemi drugimi – tudi pozicijo predsednika Evropske komisije.

Da simpatizira z Višegrajsko skupino držav članic je že nekaj časa očitek, ki ni ravno voda na njegov mlin, a s priključitvijo Ukrajine omenjeni skupini ter mogoče še s podporo Avstrije in Italije govorimo o številčno najmočnejši skupini v Evropskem parlamentu, ki bo lahko tudi odločala kdo bo naslednji predsednik Evropske komisije.

Janša je imel odlično povezanost z Avstrijo, dokler je bil predsednik vlade Sebastian Kurz, po njegovem odstopu pa so se odnosi malo ohladili, a bodo kmalu na podobnem nivoju.

Italija je malo zahtevnejša naloga, saj odnosi niso tako dobri kot z drugimi državi, a ob sedanjih odmevnih projektih, ki bodo Janši dale novo moč in priljubljenost, je pomoč Italije samo še vprašanje časa.

Volitve bodo potekale leta 2024 in popolnoma mogoče je, da se do takrat pripravi platforma, ki bi omogočala izvedbo takšnega scenarija.

Letos imamo v Sloveniji kar troje volitve in na političnem parketu bo veliko plesa, da bo uspeh strank čim boljši, tako da z vsemi dejanji v Evropskem prostoru Janša prispeva tudi promociji na nacionalnem ter lokalnem nivoju.

Mi pa napovedujemo takšen scenarij samo zato, ker je znakov za takšen razplet preveč, da bi jih spregledali in, ker menimo, da ima javnost pravico biti obveščena o takšnih scenarijih.

I.G.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih