fbpx
Mestnik
Aktualno Kronika in policijska poročila Novice

Nasilje nad otroki niso samo udarci

4. junij zaznamuje Mednarodni dan otrok žrtev nasilja, ki je opomnik na globalno težavo, ki ne pozna meja in socialnega statusa. Ta dan je bil prvič razglašen leta 1982 s strani Združenih narodov, kot odziv na izraelski vojaški napad na palestinske begunce v Libanonu, med katerim je bilo ranjenih in ubitih veliko otrok. Danes je dan posvečen vsem otrokom, ki so žrtve fizičnega, psihičnega, spolnega in digitalnega nasilja.

V preteklosti so bili otroci pogosto žrtve vojne, suženjstva, trgovine z ljudmi in drugih oblik nečloveškega ravnanja. Šele v 20. stoletju se je začela oblikovati mednarodna zavest o ranljivosti otrok in potrebi po njihovi zaščiti. A žal tudi večja mednarodna zavest ne prepreči trpljenja nekaterih posameznikov ali skupin otrok. Kljub napredku nasilje nad otroki ostaja pereča tema.

V Sloveniji je prelomnico predstavljala ratifikacija Konvencije o otrokovih pravicah leta 1990, ki je postavila temelje za celovito zaščito otrokovih pravic.

Oblike nasilja

Nasilje nad otroki lahko prevzame različne oblike, vsaka pa ima svoje specifične posledice:

Fizično nasilje: Vključuje telesne poškodbe zaradi udarcev, brc, opeklin in drugih oblik fizičnega kaznovanja. Dolgotrajno fizično nasilje lahko povzroči resne zdravstvene težave in trajne poškodbe.

Čustveno nasilje: To obliko nasilja je težje prepoznati, vendar lahko ima enako hude posledice kot fizično nasilje. Vključuje zasmehovanje, grožnje, poniževanje in izolacijo, kar lahko vodi v nizko samopodobo, depresijo in anksioznost.

Spolno nasilje: Vključuje vse oblike spolne zlorabe in izkoriščanja. To nasilje ima pogosto dolgotrajne psihološke posledice, vključno s posttravmatsko stresno motnjo (PTSM), depresijo in težavami v medosebnih odnosih.

Zanemarjanje: To je oblika nasilja, kjer otrok ne prejema osnovnih potrebščin, kot so hrana, zavetje, izobraževanje in zdravstvena oskrba. Zanemarjanje lahko vodi do resnih fizičnih in razvojnih težav.

Nasilje v digitalni dobi

Digitalizacija je prinesla nove izzive in oblike nasilja nad otroki. S povečanjem uporabe interneta in družbenih omrežij so otroci izpostavljeni novim oblikam nasilja, kot so:

Kibernetsko nasilje (spletno ustrahovanje): Vključuje nadlegovanje, grožnje, širjenje laži in ponižujočih komentarjev prek spleta. Kibernetsko nasilje je lahko zelo intenzivno, saj se lahko dogaja 24/7 in doseže široko občinstvo.

Spletno spolno izkoriščanje: Otroci so lahko tarča spolnih plenilcev, ki jih prepričajo v pošiljanje eksplicitnih fotografij ali video posnetkov. Te vsebine se lahko širijo po spletu, kar ima trajne posledice za žrtve.

Digitalno zasvojenost in izpostavljenost neprimerni vsebini: Otroci lahko postanejo zasvojeni z uporabo interneta in video iger, kar vpliva na njihov razvoj in socializacijo. Prav tako so lahko izpostavljeni neprimerni vsebini, kot so nasilni video posnetki in pornografija.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih