fbpx
Mestnik
Šport

Ne spreglej znakov dehidracije

Pomanjkanje vode zelo negativno vpliva na delovanje organizma. Težave se začnejo že z nekaj procenti izgubljene tekočine, z vsakim dodatnim procentom izgubljene tekočine pa se težave še stopnjujejo.

Med telesno aktivnostjo se porablja voda, zato jo moramo nujno nadomeščati s pitjem. Najhitreje se v krvni obtok absorbirajo izotonični napitki, vendar za neke srednje intenzivne napore je popolnoma v redu tudi navadna voda. Če vodo ne vnašamo dovolj hitro (počasneje kot jo izgubljamo), počasi nastopi (delna) dehidracija. Kot je omenjeno že v prvem odstavku, se težave z vsakim procentom izgubljene tekočine stopnjujejo. V članku si boste tokrat lahko prebrali s kakšnimi simptomi se soočite, ko nastopi dehidracija, da boste v nadaljnje bolj pazljivi in ne boste tvegali hujših težav.

Tekočino je potrebno vnašati sproti, tudi če niste (še) žejni, namreč dokazano je, da telo začuti žejo šele potem, ko nastopi že 1-2 odstotna dehidracija.

KAKO POMANJKANJE VODE VPLIVA NA TELO?

Ne glede na to ali se s športom ukvarjate rekreativno ali tekmovalno si ne želite, da se vam zgodi kakšen izmed simptomov pomanjkanja vode. Lahko so boleči, zavirajo napredek, slabšajo počutje, zmanjšujejo zmogljivost in so lahko tudi zelo nevarni za zdravje (v hudi obliki celo povzročijo smrt).

Izguba teže

Dehidriranje telesa z namenom hitre izgube telesne teže je sicer bolj popularno v športih, kjer so kategorije omejene glede na telesno maso in se s tem izognete višji oziroma težji kategoriji, vendar se izguba teže na račun vode pojavlja tudi pri splošni populaciji pri hujšanju (tisti, ki zelo radi opazujejo številko na vagi). Zaradi omenjene problematike (kadar se uporablja v netekmovalne namene) si še posebej pozorno preberite možne težave, ki jih povzroči dehidracija.

Upam, da bo prebranem članku ne bo več nikomur padlo na pamet, da bi samo z namenom izgube teže (za plažo in podobno) uporabljal neprimerne in nevarne metode, kot so zavijanje delov telesa v plastične folije in podobne metode z namenom hitrejše izgube teže (vode).

Zavedati se je potrebno, da telo pač potrebuje vodo, ker ta sodeluje v skoraj vseh procesih. Potrebna je za obtočila, prebavila, mišice, hlajenje in druge sisteme.

Potenje ne enačiti z izgubo odvečne maščobe. Na žalost je veliko takih, ki še vedno med treningom oblačijo vetrovke in puloverje z namenom, da bi se bolj potili – bolje shujšali. Vendar na žalost (ali na srečo) med tem ni ravno velike neposredne povezave. Teža bo sicer za kratki rok res padla, ker boste izgubili vodo, vendar voda se bo vrnila in teža narastla nazaj, vmes pa boste po nepotrebnem telo obremenjevali, ker bo imelo na voljo manj vode za opravljanje vseh procesov.

Krči

Krči se lahko sicer pojavijo zaradi več možnih vzrokov (pomanjkanje mineralov, utrujenost, vročina, nekateri neznani vzroki). En izmed bolj pogostih pa je dehidracija. Pomanjkanje vode onemogoča optimalno krčenje in sproščanje mišic, zato lahko pride do bolečih krčev, ki onesposobijo nadaljevanje treninga/tekme oziroma na splošno – gibanja.

Obremenitev notranjih organov

Dehidracija otežuje delovanje notranjih organov in povzroča še večjo obremenitev. Najbolj so obremenjene ledvice, ker te nujno potrebujejo zadostno količino vode za dobro delovanje. Za učinkovito izločanje sečnine in drugih nerabnih snovi so odgovorne ledvice, vendar brez vode nastanejo mnoge težave pri izločanju, zaradi katerih trpi tudi zdravje ledvic. Težave so lahko zelo resne.

Upad kognitivnih sposobnosti

Zaradi pomanjkanja vode tudi možgani ne morejo pravilno delovati, zato dehidracija povzroča upad kognitivnih (miselnih) sposobnosti. Zaradi pomanjkanje vode ni slabše samo razmišljanje in dojemanje informacij, temveč tudi koncentracija. Pojavi se tudi glavobol, ki še bolj otežuje nadaljnje ukvarjanje z aktivnostjo.

Zmanjšano potenje

S potenjem se nam navlaži koža in potem ta voda s kože izhlapeva. Z izhlapevanjem vode s površine telesa se hladimo. Če smo dehidrirani je potenje zmanjšano, torej je zmanjšana tudi naša sposobnost hlajenja. To lahko privede do mnogih težav, ki so najhujše pri visoko intenzivni in dolgotrajni vadbi, še posebej v vročem okolju.

SIMPTOMI LAŽJE IN TEŽJE OBLIKE DEHIDRACIJE

Simptomi dehidracije se pojavljajo v različnih oblikah, kot so suha in lepljiva usta, zaspanost, utrujenost, vzdražljivost, žeja, zmanjšanje količine urina, suha koža, glavobol, zaprtost, vrtoglavica in slabost.

Pri še večji dehidraciji se vsi simptomi poslabšajo in pokažejo se tudi nekateri drugi znaki kot so: skoraj nič urina, neelastična koža, zelo suhe oči, visok srčni utrip, nizek krvni tlak in drugo.

Najboljši indikator hidriranosti na dolgi rok je spremljava barva urina. Če je urin zelo svetel do rahlo rumen ste hidrirani dovolj, če pa imate temno rumen ali celo bolj oranžen urin ste pa premalo hidrirani.

KAKO PREPREČITI DEHIDRACIJO?

  • Preko dneva in še posebej pred, med in po vadbi pijte dovolj tekočine.

  • Če pijete alkohol, vnesite tudi nekaj dodatne vode, ker alkohol dehidrira. Tudi ob pitju kave vnesite nekaj več vode.

  • Med vadbo bodi oblečeni primerno temperaturi in ne pretiravajte s količino oblek. Dodatno potenje ne bo koristilo napredku.

  • Ne uporabljajte diuretikov z namenom hujšanja! Diuretiki izločijo določeni količino vode iz telesa, zato se zmanjša vaše teža in nekoliko izboljša izgled, vendar rešitev ni niti dolgoročna niti zdrava.

David Gole, dipl. kineziolog

 

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih