fbpx
Mestnik
Aktualno Narava & zdravje Novice

»Nekateri fizioterapevti so se trudili svetovati po telefonu, vendar to ne more nadomestiti strokovne in profesionalne obravnave v živo«

Epidemija je za nekaj časa zaustavila naša življenja, prinesla nekaj pozitivnih, a na žalost tudi negativnih posledic, predvsem na področju zdravstva, kamor se uvršča tudi fizioterapija. V začetku septembra smo praznovali svetovni dan fizioterapije po celem svetu. Sporočilo letošnje teme SDF se glasi »Rehabilitacija in COVID-19« z namenom informirati javnost o učinkovitosti fizioterapije pri ljudeh, ki so v fazi okrevanja po COVID-19.

Papirologija, čakalne dobe, vprašalniki

Fizioterapevti so bili primorani, v času epidemije, pacientom odpovedati veliko terminov, zato se je posledično čakalna doba še dodatno podaljšala. Pacientom je bilo potrebno dodeliti nadomestne termine za fizioterapevtsko obravnavo, kar posledično pomeni veliko dodatnega dela na področju papirologije. »Poleg prestavitve termina in obvestila pacientu, vpisov v čakalno knjigo, je potrebno z pacientom večer pred prihodom na fizioterapijo opraviti telefonsko konzultacijo, ki vsebuje vprašanja, na podlagi katerih izločimo morebitni sum na Covid-19,« pove Maja Zelnik Gregorčič iz Fizioterapije Rudolfovo.

Ob vsakokratnem obisku pacienta na fizoterapevtsko obravnavo opravijo še epidemiološko anamnezo. »Potrebno je bilo vzpostaviti takšno organizacijo dela, pogoje in ukrepe, ki omogočajo nemoteno delo, hkrati pa zagotavljajo varnost pacientov iz nas izvajalcev fizioterapevtskih storitev,« doda.

Si predstavljate, koliko pripomočkov morajo vsakodnevno razkuževati?

Izvajalci fizioterapevtskih dejavnosti so občutili negativne posledice, kot tudi pacienti. Širjenje bolezni lahko obvladujemo z razkuževanjem rok, umivanjem rok, uporabo zaščitnih mask, zračenjem in čiščenjem prostorov ter opreme. »Lahko si predstavljate, koliko pripomočkov pri vajah uporabi posamezni pacient na eni fizioterapevtski obravnavi poleg vseh aparatur,« pove Maja. Posledično so si fizioterapevti zmanjšali število pacientov, kar posledično pomeni manjši del finančnih sredstev zaradi nedoseganja letošnje realizacije plana s strani ZZZS.

Situacija ni optimistična, predolge čakalne dobe vodijo v bolniške odsotnosti, poslabšanje stanja, kar vodi v dodatne obiske pri zdravnikih, specialistih, fizioterapevtih ali bolečina celo izzveni.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih