fbpx
Mestnik
Aktualno Narava & zdravje Novice

Pridelek kakovostnejši kljub zimski pozebi

Letošnja trgatev bo zelo zahtevna. Zaradi zimske pozebe, ki je precej poškodovala vinograde bo pridelek skromnejši. Trenutno kaže, da bo pridelek kakovostnejši, ker bo pridelka manj, vreme pa je izredno lepo in prav tako grozdje lepo dozoreva.

Letošnje težave

Ivanka Badovinac, svetovalka specialistka za vinarstvo pravi, da so letošnji letnik zaznamovale poznejše težave zaradi spomladanske pozebe, zato tudi poznejše cvetenje vinske trte. Posledično je pričakovati nekoliko poznejšo trgatev in neenakomerno dozorevanje. “Posamezne predele je prizadelo neurje s točo, ki bo vplivalo na kakovost bodočega vina. Tudi posamezne bolezni, kot so peronospora in oidij, so se ponekod razvile, ker je bilo dovolj vlage in so imele odlične možnosti za razvoj,” pove Ivanka. Tam, kjer je bila letos pozeba, je neenakomerno dozorevanje, zato bo potrebna selektivna trgatev – odbira oz. ločevanje grozdja in skrbna priprava mošta za vrenje. Posledično bo trgatev potekala v več fazah, potrebna bo večkratna trgatev.

»Idealni pogoji za grozdje so enakomerno razporejene padavine skozi vegetacijo, dobro opravljena zelena dela v vinogradu, vinograd mora biti v dobri kondiciji, trsi izenačeni in vinograd ne preveč bujen. Pomemben je zgodnji začetek dozorevanja grozdja in lepa ter suha jesen, ki omogoča dobro nalaganje sladkorja, padec kislin in predvsem zdravo grozdje, ki je odločilnega pomena za dobro kakovost vina,« pojasnjuje Ivanka.

Kako pa je bilo lansko leto?

»Lanska trgatev je bila količinsko obilnejša, letos pa bo sigurno dosti manjša. Letošnje prizadete sorte za PTP vina (cviček, metliška črnina …), so žametovka in frankinja, ki so precej pozeble. Glede bolezni in toče pa sta si letini precej podobni,« pravi Ivanka. Doda, da je bil letnik 2011 izjemen letnik, tako količinsko kot kakovostno. “Leto brez večjih težav glede bolezni, dovolj vode in zelo lepa jesen.”

Vinogradnikom svetuje …

“Redno spremljajte podatke o dozorevanju grozdja, ki ga za vinorodno deželo Posavje opravlja Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto, v kombinaciji s spremljanjem dozorevanja grozdja v lastnem vinogradu po sortah in zdravstveno stanje grozdja,” pravi Ivanka.

  • Čas od trgatve do stiskanja grozdja naj bo čim krajši.
  • Grozdje mora biti pred predelavo celo, nepoškodovano in zdravo.
  • Potrgati samo toliko, kot lahko primerno predelamo.
  • Trgamo v suhem in hladnem vremenu.
  • Med trgatvijo redno skrbimo za higieno posode, strojev in naprav.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih