fbpx
Mestnik
FOTO: Gov.si
Aktualno Gospodarstvo

Neuradno Košorok imenovan za prvega moža Gen energije

Nadzorniki Gen energije so po neuradnih informacijah Financ in N1 donedavnega državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo Blaža Košoroka imenovali na položaj generalnega direktorja drugega stebra slovenske energetike. Pred mesecem dni so sicer nadzorniki s tega mesta razrešili dolgoletnega prvega moža Martina Novšaka.

Vlada je Košoroka na njegovo lastno željo s položaja državnega sekretarja razrešila v ponedeljek, že takrat pa je za N1 povedal, da je res v igri za generalnega direktorja Gen energije. Za imenovanje na to funkcijo naj bi sicer prispelo šest kandidatur, po informacijah Televizije Slovenije je bila med njimi tudi Novšakova, vsi od prijavljenih naj bi morali priložiti tudi program razvoja družbe.

FOTO: Gov.si

Košorok, ki je med novembrom 2012 in julijem 2017 vodil prvi steber slovenske energetike, skupino Holding slovenske elektrarne, pred tem je bil tudi na čelu Termoelektrarne toplarne Ljubljana, je po pisanju medijev že nekaj časa veljal za najresnejšega kandidata za prevzem položaja generalnega direktorja Gen energije.

S tega mesta so nadzorniki pred nekaj več kot mesecem dni odpoklicali dolgoletnega direktorja Novšaka. Začasno oziroma do imenovanja novega generalnega direktorja so na najvišji položaj imenovali dosedanjo članico poslovodstva, finančno direktorico Gordano Radanovič, a že takrat so mediji pisali, da naj bi se na čelo družbe v nadaljevanju zavihtel Košorok. Kot je poročal portal Necenzurirano, naj bi imel pri naskoku na položaj generalnega direktorja tudi podporo predsednika vlade Janeza Janše.

Medtem Novšak velja za enega pomembnejših gospodarstvenikov iz desnosredinskih krogov, blizu stranki SDS. Eno osrednjih posavskih in slovenskih podjetij, pod katero spada tudi Nuklearna elektrarna Krško, je vodil od 1. avgusta 2005, nadzorni svet pa ga je skušal enkrat neuspešno razrešiti že v 2013, poroča STA.

FOTO: Gen energija

Njegov odpoklic je povzročil kar nekaj razburjenja v Posavju. Nasprotovanje menjavi so tako sredi tega meseca izrekli svetniki Mestne občine Krško.

Ob kritikah, da gre za značilno politično kadrovanje in mešanje politike glavne vladajoče stranke v občutljivo kadrovanje, da želi vlada z neusposobljenim kadrom v vodstvu Gen energije zrušiti posavski energetski steber in ga prenesti v Ljubljano ter da gre za “korupcijo, ki je pogubna za državo in družbo”, so pristojne pozvali, naj v vodstvo podjetja imenujejo odgovorne strokovnjake.

Tudi zaradi lokalnega nasprotovanja je bila današnja seja dolga in po pisanju portala Pozareport burna. Košorok je v izjavi za Televizijo Slovenija pred svojo predstavitvijo na nadzornem svetu dejal, da sicer razume in priznava vlogo lokalne skupnosti, a mu je žal, da je toliko nasprotovanja, še preden so se z njim in njegovimi načrti spoznali.

Pozareport, ki pravi, da bo Košorok funkcijo prevzel že s 1. aprilom, je omenjal še, da so bile že pred sejo nadzornikov napovedane tožbe.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih